X
 
 

Бойко Борисов: Ограничаваме се с пълната подкрепа за Лондон, не гоним руски дипломати

2527 42
Бойко Борисов: Ограничаваме се с пълната подкрепа за Лондон, не гоним руски дипломати
Снимка: БГНЕС
Оставаме на ниво реакция от Европейския съвет (бел. ред. - Съветът каза, че "най-вероятно" зад нападението срещу Сергей Скрипал стои Русия и реши да отзове посланика на ЕС в Русия Маркус Едерер). Засега няма да гоним руски дипломати - очакваме допълнителни факти от разследването за Солсбъри. Това заяви премиерът Бойко Борисов след днешното заседание на Съвета по сигурност към Министерския съвет, като не каза абсолютно твърдо дали при нови факти и доказателства ще има сигурно експулсиране на руски дипломати.

Борисов направи съвсем кратко изявление след като беше проведена консултация с посланика ни в Русия Бойко Коцев, който се върна специално от Москва, след като беше отзован за консултацията. Коцев е осведомил правителството какви са настроенията в руската столица по случая.

Парламентът готви обща позиция за Скрипал, Цветанов атакува БСП заради Русия

Народното събрание организира председателски съвет на всички парламентарни групи, за да оформи и евентуално гласува единна декларация п...

Според премиера, в момента има особено голяма нестабилност на Балканите, като той изброи напрежението между Сърбия и Косово - заради случилото се в Косовска Митровица, където беше арестуван и после експулсиран ръководителя на канцеларията за Косово и Метохия при сръбското правителство Марко Джурич, както и заради напрежението между Гърция и Турция, което се увеличи след като турски бойни самолети стигнаха чак до Атина. Борисов посочи като точка на напрежение и Украйна, заради Крим, без да влиза в обяснения защо сега там има напрежение.

Премиерът и лидер на ГЕРБ добави и, че точно заради нестабилната ситуация България като председател на ЕС трябва да бъде мост на комуникация за бъдещ диалог между Съюза и Русия.

Реакции от парламента

За позицията, изказана от Борисов, той получи специални поздравления от лидера на БСП Корнелия Нинова, която съобщи и новината, че няма да има обща декларация на Народното събрание за случая "Сергей Скрипал", защото Цветан Цветанов като председател на парламентарната група на ГЕРБ и изразител на нейното мнение не се е съгласил.

Калфин: Борисов припозна вина на Русия по случая "Скрипал"

Привикването на посланика ни от Москва е по-слаба мярка от експулсиране, но е достатъчно силна мярка. Това, което за мен е важно, е, ч...

На въпрос кога Цветан Цветанов е изразил позиция да няма обща декларация на Народното събрание - преди или след като Борисов съобщи решението на правителството, самият Цветанов отговори, че информацията, която е на разположение на премиера, не е на разположение на парламента. Към настоящия момент няма нужда от декларация на парламента, защото БСП е против да признае решенията на Европейския съвет, който реши да отзове представителя си в Москва Маркус Едерер, подчерта вторият човек в ГЕРБ. Нямам никакви съмнения относно това, което казва и отстоява Великобритания, добави Цветанов.

На директен въпрос дали за парламентарната група на ГЕРБ няма нужда от повече доказателства, че Русия стои зад случилото се със Сергей Скрипал и дъщеря му, Цветанов припомни атентата в Бургас и как позицията на Сергей Станишев като председател на ПЕС била пусната в сайта на "Хизбула". Тогава всички европейски държави се съгласиха "Хизбула" да влезе в списъка с терористични организации, подчерта Цветанов, давайки пример за солидарност от страна на ЕС към БЪлгария. Припомняме, че на ниво съдебно дело държавното обвинение каза, че няма данни "Хизбула" да е участвала в атентата на "Сарафово". Остава възможност да има конкретни действия по случая "Сергей Скрипал" при нови доказателства, подчерта Цветанов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 22 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Дейвид Картър, който преподава „Криминална психология” в университета в Ливърпул, казва >> Използването на нервнопаралитичен агент е доста сложен начин да отровиш някого. Нужни са две съставки, а ти трябва да ги смесиш. Т.е.с. това е СТАНАЛО НА МЕСТО а не в Русия !
 • Анонимен 21 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Цвъ.Цвъ.се завъртя като пумпал на 180 градуса, какви ги приказваше и какво сега нарежда по заповед на кукловода му !
 • Sinnvoll 20 Sinnvoll преди 1 година Профил на трол?
  Доле коментиращите дават ли си сметка Борисов в какво положение е поставен!? Единственият РЕАЛЕН коалиционен партньор ОП, при евентуално изгонване на "дипломатите", те ще оттеглят подкрепата си за правителството. И предсрочни избори по време на председателството, ще е апогей на атаката от страна на БСП. Предсрочните избори, ще повлияят много по- негативно върху ЕС. Това ли искате?
 • Анонимен 20.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Сивия вол като наемник на ГЕРП отново рони сълзи !
  : 0 !
 • Sinnvoll 20.2 Sinnvoll преди 1 година Профил на трол?
  Абе чифут, нямаш чурка и си взел с мен да се занимаваш!
  : 3 !
 • Анонимен 20.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  20.2 Дай жена ти да пробваме !
  : 0 !
 • Анонимен 19 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Цвъ.Цвъ какво се опитва да ни манипулира!!!Всички знаем ,че ЕВРЕИТЕ/Израел и САЩ/ настояха да припознаем "Хизбула" за извършителите на атентата в Сарафово и ние клекнахме кат попикано мушкато...И защо сега трябва да играем по сфирката на енгилизите...Ако той /ЦВЪ.ЦВЪ/се чувства толкова съпричастен с тях, ми е чудно какво чувства той към България????Най вероятно са му обещали да приемат н виж още ›› екое от децата му да учи и живее в Лондон и нашия цървул си е продал задника на джендърите...!
 • Анонимен 19.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  За Цвъ.изЦвъкания ли става дума ?
  : 0 !
 • Анонимен 19.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  YES!
  : 0 !
 • ИМПЕРИАЛИСТ 18 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 година Профил на трол?
  Бойко Борисов, е работил РЪКОВОДИТЕЛ КАТЕДРА В ИНСТИТУТА НА МВР. Дали това е работа за прост човек? Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“. ... Пък Бойко е хитър шоп...
 • Анонимен 17 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Материалът трябваше да е озаглавен - Снишаваме се!
 • националното уижение е пълно 16 националното уижение е пълно преди 1 година Профил на трол?
  Борисов обслужи руския интерес - борисов е лидерАТ на проруското статукво - едновременно шеф на кабинета и на опозицията, която НУ ГЛАСУВА в НС и го аплодира. За да бъде полезен за Кремъл Борисов държи РУСКИЯ български тронски кон на яслата в НАТО и ЕС. Не рита руски шпиони, а да шпионира за Москва - РАДЕВ ЛОБИРА ЗА РУСИЯ, А БОРИСОВ ЗА ПУТОНОВИЯ ОРТАК ЕРДОГАН
 • да готвим хляб и сол за цар-гасудар путя 15 да готвим хляб и сол за цар-гасудар путя преди 1 година Профил на трол?
  Ще чакаме солидарност от партньорите, ако (не дай Боже!) имаме проблем. Но отговорът ще:Ограничаваме се с пълната подкрепа и се въздържаме от действия.
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Циклопе, а за тебе един дебел, прав и курав !
  : 3 !
 • Анонимен 14 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Срам ме е, срам ме е да кажа, че съм българин! Вече като ме питат в чужбина какъв съм, ще казвам че съм македонец!
 • Анонимен 14.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Циклопе, ти от циганската сбирщина на Мангала Ваньо Теменужката, нещо напираш да се пишеш българин, ами пиши това което си - Психопата Едноокия Циклоп !
  : 2 !
 • Тин 13 Тин преди 1 година Профил на трол?
  Поредния оксиморон на Батко ви. Хем "пълна" била подкрепата, хем "ограничена". Лъснаха им зависимостите на всичнца. Даже не става дума тук за идеологии и филофобии, а за директни функционални зависимости. Уважавам мнението и позицията на всеки, но зависимостта няма как да е за уважение. После тия щели да присъединяват Западните Балкани? Западните Балкани се оказаха по-нез виж още ›› ависими от "европейска" България!
 • ТО БЕШЕ ЯСНО 13.1 ТО БЕШЕ ЯСНО преди 1 година Профил на трол?
  руския посланик на българия в русия дойде да МУ начука канчето и да спусне от кремъл директивите.Щях да се учудя ако пазителите на руската имперска рента бяха решили друго освен да изненадат Путин с изложба на Светлин Русев...
  : 1 !
 • Анонимен 13.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Това е дръгливия циганин Циклопа, един от катуна на Драгалевския Мангал Теменушката с ментални проблеми !
  : 3 !
Нагоре