Борисов: Радев да сезира прокуратурата, ако има данни за мой бизнес с Пеевски

3192
Борисов: Радев да сезира прокуратурата, ако има данни за мой бизнес с Пеевски
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов призова президента Румен Радев да сезира прокуратурата и други институции по своя преценка, ако има данни за бизнес отношения между Борисов и депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски.

Борисов: Няма Истанбулска конвенция без консенсус, Цеко Минев е собственик на "Юлен"

Мога да се сърдя на "Обединени патриоти" защото им казах, че "няма да приемем Истанбулската конвенция с различни от вашите гласове". Ко...

"Ако има каквито и да е данни за мой бизнес, за нещо общо с Делян Пеевски, да сезира прокуратурата, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество или която институция иска. Аз твърдя, че такъв нямам". Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Той даде брифинг на летището на път за международна конференция в чужбина след като по-рано днес Радев - също чрез медиите - поиска да знае дали Борисов и Пеевски имат бизнес отношения.

"Не може вчера, когато държавата се разтресе от скандал (говори за скандала около БСП по темата "Народен съд", бел ред.), президентът да не се изкаже по темата. Както аз мога да защитя и двете страни. Аз внимателно прегледах какво съм говорил. Никъде не съм обидил нито президента, нито президентската институция. Казах само, че заедно работихме добре", заяви Борисов.

 

"Напомням, всички гласове на ДПС отидоха за президента Радев на президентските избори. Ако Делян Пеевски е извършил престъпление и той знае, защо и служебното правителство не назначи проверка", попита Борисов.

"Единствената партия, която не е правила коалиция с ДПС е ГЕРБ. Моля президентът да не го приема като клевета, това са факти. Иначе и аз мога да задавам въпроси. Колко струва кампанията на Радев? Как така БСП бяха в коалиция с ДПС? Може и той да седне и да отговаря на въпроси", каза още Борисов.

Радев контраатакува Борисов на тема "Пеевски"

Президентът Румен Радев определи за "груба манипулация" думите на премиера Бойко Борисов, че началникът на президентския кабинет Иво Хр...

Той изрази мнение, че с нищо не е предизвикал реакцията на президента във вчерашното си интервю пред bTV и повтори колко добре работел с него. Борисов подчерта, че не иска война на институциите, но е трябвало да отговори на зададените от президента въпроси. Заподозря Радев, че изпълнява поръчки на БСП, която нарече "неговата партия".

"Може би не може да ми прости, че не купихме тези изтребители за няколко милиарда", допусна Борисов и обеща: "Ще купим и самолет, спокойно да е всичко."

Той припомни, че огромните разходи за отбрана в по-голямата си част са отишли за военно-въздушните сили, чийто командир беше Радев. Припомни и покупките на хеликоптерите "Кугър" и "Пантер" и транспортните самолети "Спартан", които сега не са в състояние да летят и попита как са сключвани договорите, за да се стигне до това.

"Колкото и да исках да избегна подобно влошаване на отношенията, знам, че ако не отговоря, някой ще каже, че ме е страх. Провел съм доста битки, с доста коварни противници. Президентът не трябва да се подвежда от социологиите. Не е честно уж неутрална президентска институция да взема страна и да се насочва срещу правителство, коалиционно избрано. Бях длъжен да отговоря. Не случайно 11 пъти сме избрани, трябва да се зачита волята на народа", допълни премиерът.

"Ако трябва да използвам военни термини, изказването на президента беше вероломно нападение срещу правителството без никакъв повод. Ако аз съм замесен, ще отговарям за делата си, но категорично твърдя, че това не е вярно. Абсолютно ми е чиста съвестта", отвърна Борисов и призова Радев да се обърне също към Комисията за борба с корупцията или която иска институция.

Сигнал срещу Пеевски заради опита му да наложи нов медиен закон

Въпреки че депутатът от ДПС Делян Пеевски е "крупен собственик на медии" и не е декларирал частен интерес, той участва в изготвянето и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика