Борисов реши проблемите на България - кандидатираш се за кмет и действаш

10526
Борисов реши проблемите на България - кандидатираш се за кмет и действаш
Снимка: Actualno.com

Ако искаш да оправиш проблемите, кандидатирай се за кмет. Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на студент от Тетевен по време на днешната си лекция в УНСС на тема "България, Балканите, Европа и светът".

Борисов намери това решение, след като студентът изрази мнение, че в България властва едно статукво, което не може да бъде помръднато. Той даде пример и по любимата на Борисов тема – магистралите, като каза, че е абсурд това, което се случва с АМ "Хемус" и като цяло неравностите и дупките по пътущата ни.

Борисов оптимист, че до края на 2018 г. ще сме изпълнили исканията на ЕК

Ще си изпълним ангажиментите. Виждате, че пак изпреварваме Румъния. Убеден съм че към края на 2018 г. ще сме извършили всичко така, как...

Ако за Олимпиадата в Гърция беше готова АМ "Струма", щеше да е различно, сега полагаме усилия за АМ "Хемус", отговори лидерът на ГЕРБ. Да, чак след като загина жена в тунела "Витиня", отвърна студентът, припомняйки случая, при който падна осветително тяло върху движеща се кола. В този ред на мисли Бойко Борисов видя като причина за множеството катастрофи в България и това, че сега минавали три пъти повече ТИР-ове.

Като цяло Борисов изпрати куп противоречиви сигнали по време на лекция си. Той обхвана по крайно своеобразен начин всички международни теми, които засягат България и ЕС.

Европейски съюз и НАТО

За втори път, публично, след срещата си с Жан-Клод Юнкер за българското председателство в Брюксел, Борисов разкритикува европейските лидери за пасивността им по отношение на войната в Сирия и мигрантската криза, като не пропусна да опита да смекчи тона в свой стил – моите уважения. Той настоя, че Европа е пасивна в казуса за Сирия, не участва в преговорите, а само търпи пасивите.

Борисов се скара на европейските политици, били пасивни

Премиерът Бойко Борисов се скара от Рим на европейските политици за пасивната им реакция при решаването на кризи. След среща с италиа...

"С цялото ми уважение и към САЩ, и към Русия, и към Турция, и към Иран, но бежанците идват в Европа. И когато се решават такива въпроси, там трябва да има европейски лидери", заяви Борисов.

"След като се събират те да го решават, това означава, че и те го предизвикват. Кой предизвиква войните? Ние ли отиваме да се бием там? В Европа сме длъжни да си проведем разговор. Нашите ЕС лидери трябва да си дадат много добре сметка, че ние не можем да продължаваме да сме пасивни. Ще бъдат така добри да се съобразяват с Европа", заяви още Борисов.

Относно нашето председателство на ЕС, министър-председателят каза, че то не означавало, че ние ще управляваме ЕС. И моментално настоя, че "в Шенген има държави, които просто нямат място там". По мнението на Борисов, в скоро време Шенген ще се преправи и няма да е в този вид, в който е сега.

"Трябва да се спазват Минските споразумения. Въпреки натиска, последния Европески съвет не потвърди санкциите срещу Иран. Нашите двустранни отношения, които имаме с Китай, Турция, Иран, Русия - работим", заяви още Борисов.

Премиерът не пропусна и темата за членството на Турция. "Турция трябва да е стратегически партньор и в ЕС, и в НАТО. Разбира се, за членство не става въпрос. Но от волята на Еродган зависят 3 млн. бежанци. Затова не трябва да се подаваме на емоции, а да търсим прагматични решения", коментира българският премиер. Той заяви и че е получавал забележки от колегите си в Брюксел за позицията си, че "ЕС не трябва да се гради вътре - с вътрешни граници, а трябва да се загради отвън".

ЕС съкращава 105 млн. евро средства, предназначени за Турция

Днес беше обявено, че ЕС съкращава бюджетните средства, предназначени за Турция, като постави под съмнение ангажимента на Анкара към де...

От темата "европейско членство", Борисов преля в темата "НАТО". Премиерът отново изтъка ролята си в международната дипломация, казвайки, че бил поставял въпроса защо Турция е в НАТО, като има такова недоверие към Ердоган на Запад, но не пропусна да добави, че турската армия е най-голямата в Европа и европейските политици ясно трябвало да си дават сметка за това.

Критика за климатичните промени

Лидерът на ГЕРБ не пропусна да отправи критика към ЕС и заради борбата с климатичните промени. Според Борисов, "циклим сега и по климатичните споразумения", след като "ги напусна и президента Тръмп", но моментално след това премиерът добави: "За кой не е факт, че природата страда от брутална човешка намеса?", без да уточнява каква е гледната точка специално на Тръмп.

Балканите

Вместо ЕС да промени нас, ние променяме ЕС

Вместо Европейският съюз да промени нас, ние променяме Европейският съюз в негативна посока. Това заяви представителят на "Правосъдие з...

Борисов включи темата за членството на балканските държави от гледна точка на Brexit, като изрично предупреди, че трябва да има европейска перспектива за Балканите, защото иначе "джихадисти ще се явят повече, повече емисари и тогава е най-лесно за мафията да цъфти". Той директно призова да се гледа към раздяла между ЕС и Великобритания без споразумение т.е. без да се иска Лондон да плати за излизането си от Съюза - защото Великобритания била важен съюзник.

"Не случайно от Балканите започват конфликтите - масови гробове, масови убийства. Трябва ли Европа да обърне внимание на Балканите? Вече имаме Brexit и не виждам положителен изход. Балканите могат да заместят излизащата Великобритания. Първият ни успех е, че тази тема влезе и съм благодарен на всички европейски лидери, с които поотделно съм говорил. Всички разбират, че ако Балканите не влязат в ЕС, това ще доведе до голямо напрежение. За шест месеца ние не не можем да кажем, че ще имат дати, но трябва да кажем на техните млади хора, че ще имат бъдеще", каза Борисов.

За да опише какво е положението на Балканите, премиерът припомни, че сме си върнали "Лъва пред НДК" и "веднага експлозия - Сърбия, Гърция" (бел. ред. - Войнишкият мемориал на Първи и Шести пехотни полкове на Първа софийска дивизия). Причината за недоволството от страна на Гърция беше картата под лапата на Лъва - с границите на България от Санстефанския мирен договор.

"Ние със Сърбия до година-две ще си завършим магистралата. Най-знаков за нас е коридор номер 8 София-Скопие-Тирана", добави Борисов, според когото всеки ТИР, който минава през България, ще си оставя таксата.

Видео: УНСС

Депутати от България и Румъния излизат със съвместна декларация за Шенген

Депутатите от българската и румънската парламентарни комисии по вътрешна сигурност ще изработят съвместна декларация, която да бъде в п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика