X
 
 

БСП поиска от Борисов да спре Луковмарш

1559 6
photo of БСП поиска от Борисов да спре Луковмарш
Снимка: БГНЕС
БСП призова премиера Бойко Борисов да ограничи шествието Луковмарш. Според социалистите това е "редовна февруарска политическа провокация".

"Днес, Г-н Премиер, Вие сте изправен пред избор или да реабилитирате фашизма, или да се изправите срещу него", пишат в своя апел от червената партия.

"БСП многократно, на практика всяка от последните петнадесетина години, е изразявала протест срещу провеждането на Луковмарш. Ако някой днешен младеж няма ясни представи за най-новата ни история, то настоящото поведение на българското правителство, което се опитва да се скрие зад гърба на софийския кмет, г-жа Йорданка Фандъкова, е недопустимо. Проблемът за проявата #Луковмарш е на правителството на #България", посочват още социалистите.

"Не допускаме, че правителството се ангажира с каузата за реабилитация на фашизма и в същото време очакваме ясни действия от Вас за ограничаване и изкореняване на тези уродливи политически явления", казват в заключение от левицата в своя призив към Бойко Борисов

Световният еврейски конгрес призова за предотвратяването на "Луков марш" в България

Вицепредседателят на Световния еврейски конгрес Робърт Сингер предаде петиция, подписана от повече от 175 000 души на българския минист...

Публикуваме целия текст, разпространен от пресцентъра на БСП:

Повод за този наш апел е предстоящата, станала вече редовна февруарска политическа провокация, наричана от организаторите ѝ Луковмарш.

Още през август 1941 г. в Атлантическата харта правителствата на Великобритания и САЩ заявяват, че „след окончателното унищожаване на нацистката тирания страните се надяват да се установи мир“. Хартата е в основата на Декларацията на Обединените нации, подписана на 1 януари 1942 г. от представителите на 26 страни, воюващи срещу Тристранния пакт, както и на подписаната по-късно Харта на Обединените нации.

Очевидно, манифестиращите през последните петнадесет години в София с портретите на генерал Христо Луков не мислят, че фашизмът е бил тирания. Ако някой не познава действителната история на БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ЛЕГИОНИ (БНЛ), може да се подведе и да привиди в БНЛ организация на честни и ентусиазирани патриоти. 

Ние, социалистите, и днес сме убедени, че решенията, които налага Ньойският договор на България, са неприемливи и имат катастрофални последици за Отечеството ни. Но те не са случайни и имат своите основания. Народът ни ги е нарекъл Втора национална катастрофа. БНЛ стават една от организациите в България, които открито застават на позициите на расизма, ксенофобията и антисемитизма.

Недоволство от цял свят срещу "Луковмарш" в София

Подписка против провеждането на "Луковмарш" в София през февруари следващата година стартираха организацията на евреите в България &bdq...

БНЛ е организация, изградена върху идеите за омразата и насилието. Това е фашистка организация – най-мощната сред дузината подобни, които са възниквали в България след Първата световна война.

През 1947 г. в Париж Обединените народи от Антихитлеристката коалиция сключват мирен договор с България. В неговия член 4 България се ангажира да вземе мерки за разтурянето на организациите от фашистки тип и се задължава да не допуска занапред съществуването на подобни организации.

БСП многократно, на практика всяка от последните петнадесетина години, е изразявала протест срещу провеждането на Луковмарш. Ако някой днешен младеж няма ясни представи за най-новата ни история, то настоящото поведение на българското правителство, което се опитва да се скрие зад гърба на софийския кмет, г-жа Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova, е недопустимо. Проблемът за проявата #Луковмарш е на правителството на #България.

Господин Премиер, давате ли си сметка, че това се случва по време на Вашето управление? Никакви официозни посещения, например на паметни места на почит към жертвите на Холокоста, не могат да затъмнят факта, че по време на Вашето управление български крайно десни радикали изразяват почит към един откровен фашист.

Наскоро идейни съмишленици на тази кауза ясно заявиха намерението чрез Луковмарш #София да стане общоевропейско място за почит към нацизма. Отговорността за противодействието на тези стремежи е и на Външното, и на Вътрешното и на Правосъдното министерство и най-вече лично Ваша, като човек, оглавяващ българското правителство. Големият въпрос е за популяризирането и налагането на фашистки, нацистки и други радикално антидемократични идеи в днешна България. Фюрерското начало е ключова характеристика на фашистките режими.

Напрежението около Луковмарш 2018 започна 4 месеца преди него

Министерството на вътрешните работи смята, че трябва да се забрани провеждането на факелно шествие - т. нар. Луковмарш, около който вся...

Днешният пълзящ авторитаризъм и прояви на фашизъм и неонацизъм в държави от Източна Европа предизвикват безпокойството на демократично настроените граждани и цялата демократична общност.

Силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили – #САЩ, #Великобритания и СССР, в България, както и във всички страни, подлъгали се да станат сателити на Хитлер, се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер.

Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Правят се, че не разбират и не помнят, че през войната България бе победена и Мирният договор я наказва именно като страна-съюзник на Хитлер. Десет години след сключването на Парижкия мирен договор България не бе допускана в #ООН именно като фашизирана страна, станала част от Оста „Рим - Берлин - Токио“.

Днес, Г-н Премиер, Вие сте изправен пред избор или да реабилитирате фашизма, или да се изправите срещу него!

Не допускаме, че правителството се ангажира с каузата за реабилитация на фашизма и в същото време очакваме ясни действия от Вас за ограничаване и изкореняване на тези уродливи политически явления.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

6 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Комунисти, ционисти, педерасти, във единен строй, плюят срещу всяка проява на истински български национализъм!Стари комуняги и нови еврогейски либерасти - все са едни и същи, гнусни педерасти!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  "Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие." Мммдааа, лагерите Скравена, Ловеч, Белене, Огняново, Самоков, Ихтиман, Николаево и още 11 други също "неизбежно".
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  А кога ще спрат комунистическите сборища на вр.Бузлуджа и яз.Копринка?! Там се веят знамена на враждебна нам империя и се горят европейски знамена!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Боби 2 Боби преди 11 месеца Профил на трол?
  У нас не е имало фашизъм преди 1944, защото всички правителства са избирани демократично! Фашизмът у нас е след 1944, когато преди т.н. фалшив народен съд, са избити стотици хиляди Българи в 187 лагера на смъртта, направени по указания на НКВД/КГБ, за избиване на опозицията! Затова Великите сили искат да се прекратят тези избивания и затова БКП прави фалшив "народен съд", за да излъже Ве виж още ›› ликите сили, че у нас вече не убиват без съд, както е било веднага след 09.09.1944, когато са избити стотици хиляди Българи от Фашистите-Комунисти! Затова ЗАБРАНА на БСП и СЪД, а после убийците в затвора, и ако си излежат присъдата, да нямат право да заемат публични и държавни длъжности, никога през живота си, като им конфискуват милиардите откраднати, след 1989 и България, става много богата, защото Фашистите у нас са откраднали над 516 млрд лева от 1989 до сега!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Вашата мама комунистическа , вие зверовете и палачите на българите говорите за демокрация , вие ..... които сте обявени за престъпници !!! Всичко помним !! Ние сме виновни , че вие сте живи, вече нахални и арогантни !! Възмездието предстои , ФАЛЩШВИ СОЦИАЛИСТИ ! КЪРВАВИ ГАДОВЕ !!!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  СБНЛ не стои зад нито едно престъпление в България, докато сегашните червени боклуци застават твърдо зад Сталин и народния съд. Те са горди, че са убили български генерал, както че са убили хиляди невинни, защото не са комунисти. Те не се разкайват, а напротив надигат глава. Изроди мръсни!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Гръцката кухня – здравословна и неповтор...

Meze е общото име на многобройните малки ястия, които обичайно се сервират с вино, узо или домашно приготвено ципуро. Те са неразделна ...

Последно в Актуално