България одобри финансова помощ за Украйна: Вижте колко

2121
България одобри финансова помощ за Украйна: Вижте колко
Снимка: БГНЕС

България одобри 6.7 млн. лв. за Украйна. Това решиха на първо и второ четене депутатите като ратифицираха споразумение за финансов принос. "За" ратификацията на първо четене гласуваха 124  народни представители, "против" - 53  и "въздържали се"- 3 , с което то бе прието. 

Става въпрос за политически ангажимент във връзка обезпечаването на лихвената субсидия по „Макрофинансова помощ +“ на Европейската комисия (ЕК) към Украйна. ОЩЕ: Въпреки Унгария - ЕС одобри 18 млрд. евро в помощ на Украйна

Изчисленият от ЕК максимален принос на страната ни за периода 2024-2027 г. възлиза на не повече от 26,7 млн. лева, или средно до 6,7 млн. лева годишно.

Припомняме, че ЕК заема средства от капиталовите пазари или от финансови институции, за да предостави на Украйна изключително преференциални заеми през 2023 г. в размер до общо 18 млрд. евро. Ключова характеристика на Инструмента е, че Европейският съюз (ЕС) се ангажира, при постъпване на искане от украинска страна, да поеме лихвите по заемите, като отпусне т.нар. „лихвена субсидия“ и по този начин допълнително облекчи Украйна от финансовата тежест по обслужването на заемите (такова искане бе подадено от Министерството на финансите на Украйна. ОЩЕ: Зеленски благодари на Борисов, Пеевски и Петков: Заедно укрепваме нашата Европа и браним свободата

Преди това депутатите одобриха и гаранционно споразумение с Европейската комисия отново в помощ за Украйна, което представлява инструмент за осигуряване на защита в допълнение към първоначалните платени провизии.

Дебатът

Атанас Атанасов от ПП-ДБ коментира, че споразумението е подписано от служебното правителство на президента Румен Радев. “Този факт го съобщавам, защото с президента сте от едната страна и сте единомишленици“, каза Атанасов.

Цончо Ганев от „Възраждане“ му отговори, че ПП-ДБ са били пред президентството на колене. „Бяхте заедно, след което същите вие, включително лично вие гласувахте, призовавахте Румен Радев да стане президент. В тази моменти „Възраждане“ имаше собствен кандидат“, каза той. 

Междувременно Борислав Гуцанов от БСП обяви, че лидерите на ПП-ДБ са били служебни министри на президента и благодарение на него са направили „Продължаваме промяната“. „Голямата тема е друга, че не се знае колко пари реално наистина от бюджета на България са дадени за Украйна“, смята депутатът от БСП. ОЩЕ: Със скрито гласуване парламентът прие да изпратим дефектно оръжие на Украйна

Атанас Атанасов припомни, че на последните президентски избори ДБ е имал издигнат кандидат за президент. Той се обърна и към Гуцанов, като подчерта, че споразумението, с което България е станала член на НАТО е била подписана от президент на БСП.

Гуцанов пък му припомни, че когато министър-председател е Станишев, странати не е станала член на ЕС, но според него действията на управляващите нямат нищо общо с НАТО и нямат общо с интересите на страната. ОЩЕ: Подигравка от Русия за българската военна помощ за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Ето какви възнаграждения ще получат членовете на изборните комисии за 9 юни

"Лъжеш ли" отново ще следи колко ни заблуждават политиците в кампанията

Борисов: Отиваме на избори заради ПП-ДБ и тяхната обсесия за власт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика