Цецка Цачева за Григорий Вазов: Кой беше тоя?

30691
Цецка Цачева за Григорий Вазов: Кой беше тоя?
Снимка: БГНЕС

Кой беше тоя. Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева след изказването от парламентарната трибуна на Григорий Вазов, кандидат на Патриотичния фронт за управител на Българска народна банка (БНБ).

Кандидатите за гуверньор отговаряха на въпроси, зададени от народните представители на извънредно заседание на парламента. Вазов беше трети по ред на изказванията. Номинираните коментираха въпросите по азбучен ред на личните си имена. Преди Григорий Вазов бяха Бисер Манолов, кандидат на Реформаторския блок, и Борис Йоцов, номинация на АБВ, а след него – Димитър Радев, кандидат на ГЕРБ с подкрепата на РБ. След изказванията на кандидатите Цачева, депутат от ГЕРБ, назова поименно само Радев.

Вазов: Нужен е анализ на решенията на УС на БНБ от последните 3 години

Новият УС на БНБ да направи сериозен анализ 3 години назад на протоколите и решенията на заседанията на УС, за да стане ясно кой какв...

След гласуване на депутатите Радев беше избран за нов управител на БНБ. 130 народни представители го подкрепиха, "против" бяха 16, а 34 се въздържаха.

Един от въпросите, на който народните представители искаха отговор беше дали номинираните за шеф на БНБ са били агенти на Държавна сигурност (ДС) и дали са свързани със служби на чужди държави. Мартин Димитров от Реформаторския блок пръв повдигна темата за принадлжеността към службите на комунистическия режим. Народният представител от „БСП лява България" Красимир Янков пък искаше да разбере дали от предложените кандидати има такива, които са обвързани с действащи в момента секретни служби, не само български, но и чужди такива.

На тези въпроси Григорий Вазов отговори: "Досега съм тествам от две комисия по 4 повода и всички бяха отрицателни. Като се има предвид моята биография – нещата са ясни". Той коментира по същия начин и възможността за вмешателства в работата на БНБ от страна на политически партии.

"Дори и кандидати за управители на БНБ, ние имаме някаква чест и достойнство", каза Вазов. "За мен лично беше унижение какво стана в залата", заяви той.

Само едно ново лице сред избраните от Радев подуправители на БНБ

Калин Христов и Димитър Костов (на снимката) остават подуправители на БНБ. Това обяви новият гуверньор на централната банка Димитър Р...

Кандидатурата на Патриотичния фронт, подкрепиха 43 народни представители, 12 бяха "против", а 118 депутата гласуваха "въздържали се".

Освен принадлеженост към ДС, народните представители искаха да разберат кой ще влезе в екипа на новия управител на БНБ и дали ще има такива от старите подуправители, дали номинираните смятат, че трябва да се оповестят и намалят възнагражденията на говерньора и подуправителите, какво ще направят, за да се повтори казуса "КТБ" и как ще гарантират независимост от политически партии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика