Цонев: Българският списък "Магнитски" е незаконен и нарушава редица закони на ЕС

3632
Цонев: Българският списък "Магнитски" е незаконен и нарушава редица закони на ЕС
Снимка: БГНЕС

"Имам няколко въпроса относно питането на ЕК към българското правителство за съставянето на българския списък "Магнитски". Там ясно е казано, че тези списъци са незаконни и комисията изявява становище, че едностранното налагане на вътрешни санкции ще наруши редица разпоредби на ЕС и ще наруши законите на ЕС",

Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев по време на заседание на анкетната комисия "Магнитски".

Янаки Стоилов: Не съм искал информация за неправомерни действия на лица от списъка „Магнитски”

Комуникирал съм с ръководителя в съдебната власт по въпроси, по които е необходимо да притежаваме информация, като един от примерите е ...

"Българският списък нарушава всички много права. Трансакциите от България към България не могат да бъдат спрени. Има фирми и хора, попаднали в този български "черен" списък, които не могат да си платят сметките и към НАП дори. Всичко това е нарушение на техните права", категоричен бе Цонев.

От данните изнесени от управителя на БНБ Димитър Радев в  парламентарната комисия "Магнитски" стана ясно, че санкционираните от САЩ са имали кредити от български банки в размер на 11 млн. лв. , а около 28 млн. лв. са били средствата, които те са държали на депозит. Радев подчерта, че към днешна дата няма сериозен риск за финансовата система вследствие на наложените санкции.

Неспазването на санкциите, наложени от САЩ, е можело да има тежки последствия за българските банки, обясни гуверньорът. Той даде конкретен пример с латвийската банка ABLV, която преди време е била включена в санкционния списък на Вашингтон, тъй като не е спазвала американски санкции, свързани със Северна Корея. След това в рамките на 10 дни банката е била обявена в несъстоятелност.

"Това бе основната причина да се приемат тези превантивни мерки", посочи управителят на БНБ.

Димитър Радев: Неспазването на санкциите на САЩ може да има тежки последствия за банковата ни система

БНБ и търговските банки бяха добре подготвени за подобна ситуация като тази със списъка „Магнитски”. Превантивните мерки,...

Позовавайки се на примера от Латвия, Радев посочи, че банките не са разполагали с време да изчакат разплитането на казуса "Магнитски" в неговите политически, юридически и морални сфери. Той уточни пред депутатите, че ако българските банки не са приложили санкциите, наложени от САЩ, те също са могли да попаднат в санкционен списък.

След като служебното правителство публикува своите списъци по "Магнитски", БНБ е изпратила писмо до търговските банки, в което е препоръчала те да следят развитието, тъй като това развитие е можело да доведе до допълнителни рискове и ако е необходимо да актуализират своите вътрешни правила и процедури.

В случая БНБ е разрешила на търговските банки да прилагат процедурата по Закона за мерките срещу пране на пари - да информират ДАНС, когато имат информация за транзакции от санкционирани лица. ДАНС може да блокира тези транзакции за срок до 5 дни, а ако се налага да бъдат блокирани за по-дълго следва да се мине през прокуратурата и съда. Препоръката на БНБ към банките е била да не спират транзакции без знанието на ДАНС и съответно без решение на съда.

Досега само партията на Васил Божков - "Българско лято", е влязла в кореспонденция с БНБ. От партията е имало питане как могат да си получат средствата, които им се полагат заради участието им в изборите.

Питат Янаки Стоилов за доказателства срещу Пеевски - той посочи "златните паспорти", Дончева обяви Хамид за адвокат на олигарха

Ако има по-интересни въпроси, по отношение на издаването на българското гражданство, те трябва да се търсят най-вече при издаването на ...

"Материален риск за банките след санкциите почти не съществува. Реален риск за банковата система към днешна дата няма. Такъв риск би имало, ако банките не спазват американските санкции и бъдат припознати като "институции", които подпомагат санкционирани лица. Тогава и банката може да попадне в санкционния списък, което вече застрашава дори и нейното съществуване", разясни управителят на БНБ. По думите му това би било сериозен проблем и за самата банкова система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика