Цонев: Симеонов кумува на кръвосмешителния брак между ГЕРБ и БСП за субсидиите

1516
Цонев: Симеонов кумува на кръвосмешителния брак между ГЕРБ и БСП за субсидиите
Снимка: БГНЕС

Със скандал приключи пленарния ден вчера. Той беше свързан с гласуването на партийните субсидии. След гафове и консултации, в крайна сметка партиите приеха субсидия от 8 лв на глас и възможност за финансиране на политическите сили от бизнеса. ДПС се възмутиха и напуснаха залата. "Това не е законно решение, защото беше прието на трето гласуване, което е забранено по правилник и Конституция", категоричен беше пред Нова тв депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Това е сценарий, замислен от лятото, според депутата, сделка между ГЕРБ и БСП със съдействието на Валери Симеонов. "Първият вариант от този сценарий беше ГЕРБ да влязат с по-малко депутати на изборите и да позволят на останалите групи - БСП и патриотите, да прокарат това решение. При този сценарий пак щеше да е 8 лв субсидията, но ГЕРБ излизаха с положителни имиджов образ. Ние осуетихме този сценарий и Корнелия Нинова каза, че г-н Карадайъ лъже, защото не се е чувала и виждала с г-н Борисов. Ние знаем, че е така. Тя използва посредник и той се казва Валери Симеонов. Той посредничеше между нея и Бойко Борисов, за да се случат 8-те лв. И вчера в парламента при втория вече сценарий, истината лъсна. Видяхме едни политически кръвосмешителен брак между комунисти и антикомунисти. Това по риториката на ГЕРБ, не - наша. ГЕРБ наричат себе си антикомунисти. С кумуването на Валери Симеонов се случи този брак.", обяви Йордан Цонев.

На Борисов са му по-важни заводите, отколкото да обясни за по-високите партийни субсидии

Защо партиите в България всъщност вземат по 13,23 лева на глас, а не по 11 лева, както би трябвало? Отговор на този въпрос Actualno.com...

"Сделката е била доста по-рано сключена. БСП да подкрепи Валери Симеонов за зам.-председател на парламента, а той да кумува на този брак по сметка", разясни още Цонев.

"Не знам какво знаят малките деца, но особено майките на болните малки деца знаят, че БСП лицемерничи, когато се извинява за Валери Симеонов. Това искам да кажа на БСП и г-жа Нинова. Да не ми говорят за лицемерие и участие във властта след вчерашния случай". Така коментира Цонев тезата, че случаят с партийната субсидия е дал прекрасна възможност на ДПС да се покаже като истинската опозиция в парламента и най-сетне да опонира на тезата, че партията на Ахмед Доган подкрепя управлението на ГЕРБ.

"А колкото до ГЕРБ, искам да кажа, че те излизат с най-голяма щета. С най-голяма щета излиза премиерът Борисов, защото именно неговата дума беше потъпкана вчера. Той обеща на хората, които гласуваха с "да" на референдума, че ще послуша техния глас. Вчера депутатите от ГЕРБ всъщност суспендираха думата на Борисов. Да ви кажа честно, аз очаквам, че той ще реагира. Той винаги е реагирал на такива ситуации.", заяви Цонев. По думите му има начини за реакция и законна промяна в законодателството, не като четвръто гласуване, защото по процедура - законът за бюджета беше приет окончателно на второ гласуване вчера.

"Законовите възможности са да сезира някой Конституционния съд. Ние (ДПС) нямаме достатъчно депутати да го направим. Другият вариант е президентът да наложи вето върху закона за бюджета заради това конституционно нарушенине и нарушението на правилника. Но, честно да ви кажа, не очаквам президентът да го направи. Вече съм с убеждението, че там ветото е запазено за други случаи. Примерно, ако е изгодно за БСП или има настиск от градската соросоидна десница." Разясни ситуацията от тук нататък Йордан Цонев.

БСП направили разчети за партийни субсидии по 6 и 8 лева

БСП в готовност за диалог по темата за партийните субсидии. Социалистите са правили изчисления как ще се отрази намаляването на парите...

Той отново повтори позицията на ДПС за субсидиите и модела за субсидиране на партиите. Необходим е дебат, който ГЕРБ обеща да инициира и тогава да се вземе решение. Моделът показа дефекти, призна Цонев, въпреки че ДПС участваше в приемането му преди години. Един от дефектите са депозитите от по 10 - 20 млн. лв. на големите партии - излишни пари, които не харчат, каза още Цонев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика