Цонев за мажоритарната система на Слави: За ДПС ако не е изгодно, в никакъв случай не е вредно

2339
Цонев за мажоритарната система на Слави: За ДПС ако не е изгодно, в никакъв случай не е вредно
Снимка: БГНЕС

Смятаме, че не можем да не се съобразим с волята на народа относно референдума на Слави Трифонов и мажоритарната система за избор в два тура с абсолютно мнозинство. За ДПС ако не е изгодно, в никакъв случай не е вредно. Чухме народа, сега трябва да чуем експертите. Нека експертите кажат как трябва това да бъде въведено, без да се нарушава Конституцията и да се клати политическата система. Така депутатът от ДПС Йордан Цонев коментира възможността за промяна на изборната система в България.

Цонев сподели, че не знае дали Ахмед Доган е гласувал на втори тур за Румен Радев. Категорично не сме искали от ГЕРБ пряк излаз към властта, след като публично поискахме предсрочни избори, подчерта депутатът от ДПС, коментирайки теза на Бойко Борисов още отпреди изборите. Цонев обясни и, че в ДПС никой не споменава името на Лютви Местан – използва се епитета „онзи”. ДПС не губи подкрепа, а „онзи” се скри зад кандидата на ГЕРБ, добави депутатът. Най-много се лъже след лов и преди избори – Местан е добър ловец, каза още Цонев пред Нова телевизия, коментирайки вота в Турция и това, че ДОСТ обяви победа там, защото избирателите прозрели, че ДПС ги предава.

Близнашки: Плевнелиев не може да назначи избори, да има мажоритарната система, за да изпием горчилката

Росен Плевнелиев не може да назначи датата на изборите. Това заяви професорът по конституционно право и бивш служебен премиер Георги Бл...

Относно Орешарски и подкрепата на ДПС, тя била дадена заради мнението на структурите. Цонев определи Орешарски като министър с изключително добри резултати като финансов министър (бел. ред. – т.е. не като премиер), а избирателите на ДПС не забравяли. Според Цонев, който да издигнели ГЕРБ за кандидат за президент, щели да изгубят. Никой не караше Борисов през 2014-та година да вкара крайните националисти във властта – в 43-тия парламент можеше да има поне осем мнозинства. Жозеф Дол дойде в България тогава и призова Борисов да вкара Реформаторите във властта и ние щяхме да подкрепяме дясно правителство във всичките му политики, без нищо, каза Цонев и не се съгласи, че подкрепата щяла да е срещу политически чадър за тъмни икономически схеми.

Не искаме провал на ГЕРБ и БСП, а плавен преход към избори, без сътресения в администрацията. Мисля, че Сергей Станишев не трябва да дава съвети на Корнелия Нинова, защото той загуби 9 или 10 избори срещу ГЕРБ, а тя спечели още първите си избори срещу ГЕРБ, добави Цонев, който не пожела да говори дали в следващия парламент ДПС може да работи с БСП. Я си представете, че някоя от големите партии не влезе в парламента, каза Цонев като аргумент защо не коментира. По-добре е дори ГЕРБ и БСП да управляват, но да не влизат националистите във властта, завърши Цонев.

Бюджет 2017

Ние сме опозиция и при други обстоятелства нямаше да има дори нужда да обясняваме защо сме против бюджета. Сега, след призива на премиера Бойко Борисов, направихме усилия в разговори с другите партии, че няма да има предложения между първо и второ четене – не се получи. С такива предложение може да излезе Финансов Франкенщайн. Мнозинството сега да си поема отговорността, защото ГЕРБ трябваше да мисли кой ще му гласува бюджета, като си състави управляващата коалиция. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев в коментар относно опасността да не бъде приет бюджета, внесен от правителството в оставка.

Депутатите оставиха за утре приемането на бюджета

Законопроектът на държавния бюджет на Република България за 2017 г. беше представен в пленарната зала на Народното събрание, като дебат...

Смятам, че бюджетът ще бъде приет – с гласовете на ГЕРБ, на Реформаторския блок, на БДЦ, опонира Менда Стоянова. Тя визираше днешното гласуване, което е на първо четене.

Според Стоянова и да няма бюджет, може да се работи с този от 2016 година. В новия бюджет обаче имало добри политики – над 280 млн. лева за образование, за здравеопазване около 200 млн. лева, за отбрана.

Относно искането на Патриотите минималната пенсия да е 300 лева, Стоянова обясни, че пари има за една година, но трябвало да има и за следващите години. Нека Патриотите кажат от кои пера тогава ще трябва да намаляваме - от отбрана г-н Каракачанов не иска, припомни Менда Стоянова. Тя припомни, че при бюджет за пенсии от почти 9 млрд. лева, 4 млрд. лева идват от държавния бюджет т.е. от данъци. Ако се увеличат пенсиите на 300 лева, ще трябват още около 1,2 млрд. лева, обясни Стоянова. Тя добави, че в сегашния контекст може би трябва голяма промяна в модела за пенсиите, защото с увеличението само за минималната пенсия се губи мотивацията да се осигуряваш в универсални пенсионни фондове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев единствен от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика