Данаил Кирилов поиска ВСС да освободи от длъжност съдия Андон Миталов

6767
Данаил Кирилов поиска ВСС да освободи от длъжност съдия Андон Миталов
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи на ВСС да бъде освободен от длъжност съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд. В официално писмо до висшия магистратски орган Кирилов посочва свой основен мотив, че "с действията си съдията е накърнил престижа на съдебната власт".

А причината е, че Държавният секретар Майк Помпео го посочи за "участвал в сериозна корупция" и забрани на Миталов и семейството му да влизат в САЩ. ВИЖТЕ ПОДРОБНОСТИ. Само преди няколко часа от Вашингтон повториха твърдението си за съдия Маталов, но оставиха много въпроси без отговори: какви точно са корупционните действия на съдията на Специализирания наказателен съд и кога са извършени. А също и от кого е дошъл сигналът срещу Миталов.

ВКС проверява разследван ли е Андон Миталов за престъпление

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се зае със случая "Андон Миталов". Висшите магистрати се обединиха около необходимостт...

Министър Кирилов обосновава искането си с дадените му правомощия в Конституцията на Република България в чл. 130в, т.3 и чл. 129, ,ал 3, т.5. Вижте искането до ВСС ТУК.

Според Кирилов "неблагоприятният резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице", и той се разпростира не просто върху българо-американските отношения, но и върху отношенията ни с парньорите от ЕС, подчертава министъра.

Припомняме, че до момента няма официални доказателства за това, че съдия Миталов е замесен в корупция. Затова магистрати от ВСС се зачудиха и обявиха действието на Държавния департамент на САЩ за "странно", защото "дали някой е корумпиран или не се решава в наказателно дело и влязла в сила присъда." Съдийската колегия реши да възложи проверка разследван ли е съдия Миталов. Единственото предположение, което е известно на медиите за причината за решението на САЩ, е че именно съдия Миталов даде разрешение на заподозреният в шпионаж шеф на Фондация "Русофили" Николай Младенов да напусне България и да получи награда от Владимир Путин. От Инспектората към ВСС изпратиха закъснял отговор, че проверката изискана още тогава от Сотир Цацаров е спряна, защото, както става ясно от съобщението до медиите, Инспекторатът "няма компетентност да проверява правилността на съдебните актове".

От писмото до ВСС на Данаил Кирилов става ясно, че именно това остава съмнението в "корупция" за съдия Андон Миталов.

Гешев: Медиите да питат Лозан Панов за съдия Миталов

Заради многото запитвания от медиите във връзка с публичното оповестяване от Държавния департамент на САЩ на името на българския съдия ...

Какви са нарушенията по случая "Николай Младенов", които посочва министъра в искането си до ВСС: съдията не е поискал становище на прокурора по случая "Николай Младенов" и да има негово становище; съдията е образувал частно наказателно дело, без да има процесуална компетентност за това и е "иззел" компетентността на водещия досъдебното производство орган.

"Поначало тези допуснати от съдията нарушения на материалния и процесуалния закон при осъществяване на правораздавателната функция не са предмет на инстанционен контрол. В конкретния случай, разгледани в логическата им обвързаност, действията на съдия Миталов демонстрират неизпълнение на служебни задължения. Поради това е допустимо да бъдат основание за освобождаване от длъжност, тъй като не се обхващат от защитата на независимостта на съдията да прилага закона. Действията на съдия Миталов по администриране и разглеждане на делото са довели до накърняването на престижа на съдебната власт и представляват основание за освобождаване от длъжност", смята още Кирилов.

Самият съдия Андон Миталов все още не е коментирал състоятелно действията на САЩ, но пък излезе в болничен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика