"Демократична България" ще сезира ЕК заради гражданската конфискация

2466
"Демократична България" ще сезира ЕК заради гражданската конфискация
Снимка: Демократична България

Ще поискаме от ЕК старт на процедура за установяване на нарушаване на общностното законодателство. Това обяви съпредседателят на "Демократична България" и бивш правосъден , визирайки новия режим на "гражданска конфискация" в Антикорупционния закон.

Иванов конкретизира каква ще е жалбата: "Ще поискаме ЕК да установи че КПКОНПИ по своя режим и своя модел нарушава базови принципи на общностното законодателство. ЕК да си отвори очите и да види, че в България няма борба с корупцията, а има въоръжаване на корупционерите с още повече репресивни инструменти, чрез които да си осигуряват повече концентрация на власт. Виждаме, че Пламен Георгиев, който адвокатства на Пеевски, действа в синхрон с Пеевската медийна машина", каза Иванов.

Демократите искат вето върху измененията на Антикорупционния закон

"Демократична България", настоява президентът на Република България да упражни своето правомощие по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на ...

Той поясни, че обединението ще сезира ЕК в последния ден от срока, даден от ЕК на българските управляващи в рамките на процедура, за която те не говорят - за нарушения на Директивата за отнемане на престъпно придобито имущество. Според Иванов България имитира спазване на тази директива, но всъщност не я е приложила. Това, което имаме като режим на гражданска конфискация, всъщност противоречи на тази директива, категоричен е Иванов. На 8 декември България е получила искане от ЕК да изложи аргументи и да обясни как е приложила европейската директива и утре изтича срокът, поясни бившият правосъден министър.

Политически светлини и сенки

Думата, характеризираща изтеклата 2018 година, е скандал. Годината започна и завърши по един и същ начин – с основния девиз, че корупцията прави силата. Тази равносметка направи съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов и изтъкна, че скандалите от 2018 година са показателни за начина, по който се упражнява властта в България. Те не бива да потъват, настоя Атанасов.

Глобата в размер на 150 млн. лв., наложена на Български енергиен холдинг, Булгаргаз и Булгартрансгаз, беше тежък скандал и нашият евродепутат ще направи запитване до ресорния еврокомисар, за да се изясни истината, заяви Атанасов. "Не бива да потъва и темата за това дали е в конфликт министърът на финансите. Възложи се някаква проверка на КПКОНПИ и ... – мълчание. Трябва да се изясни фактически за какво става дума и да се търси отговорност", категоричен е председателят на ДСБ.

Според него основният висящ въпрос е начинът, по който се управляват бюджетните пари в България. Той припомни раздадените бонуси през декември от бюджетния излишък и коментира, че това е поредно доказателство, че парите се раздават от министър-председателя в нарушение на Конституцията и по този начин се обезличава висшия законодателен орган – парламента.

Цацаров критикува сериозно поправките за арестите и за общинските съветници

Няма таен арест – по една проста причина, тъй като лицето има право на адвокатска защита от самото задържане (бел. ред. - при деб...

"Който каквото и да прави в България, в институциите, регулаторите, в крайна сметка решенията ги взема еднолично Борисов. Този модел на упражняване на властта е вреден за страната, защото общите ни пари не се използват за грижа за обществото а в интерес на олигархията, която подкрепя и е подкрепяна от тази власт. Основният ортак на Борисовата държава Ахмед Доган заяви, че му харесва как се упражнява властта, няма нужда от предсрочни избори, а просто ДПС иска да получи повече властови възможности, за да реализира икономическите си интереси“, обобщи Атанасов.

Съпредседателят на ПП Зелените Владислав Панев предупреди, че са налице всички индикации, че икономическият растеж ще спре в периода 2019 – 2020 година и лошото е, че правителството не е готово за подобна промяна в икономическия цикъл. Данъците растат с 2,5 пункта от БВП, според новия бюджет, Законът за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество дава все по-голям произвол на държавната машина да мачка бизнеса, включително нормалния бизнес, което е повече тирания, а не повече свобода има и силно ограничаване на възможностите за обжалване на държавни актове, посочи Панев и коментира, че всичко това води до повее тирания, а не до повече свобода.

Той прогнозира фалит на държавната енергетика и визира очертаващите се загуби на държавните дружества, наложените им глоби. Очакваме и нови глоби тази година от делата на ЕРП-тата, добави Панев.

Наблюдаваме възход на популистите в Европа, заяви още Панев и като аргумент посочи, че през последните 5 години Европейският парламент измисля нови и нови безмислени регулации като тези за GDPR, прането на пари – мерки, които костват десетки милиарди евро в ЕС. По негови изчисления българският бизнес е похарчил напразно 500 млн. лв. за консултации и промени в договори, само и само да се съобрази с новите изисквания за защита на личните данни и реална полза няма. Това води до очуждаване от европейската идея и наливане на вода във воденицата на популизма, коментира Панев. За съжаление Европейският парламент е част от проблема, а не част от решението, добави той и подчерта, че трябва да бъде спрян процеса на свръхрегулации и ограничаване на хората. "45 години сме го гледали този филм със силната държава, която мачка бизнеса", посочи още Панев.

Според преценката на другият съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов 2019 г. ще е година на изключително важен избор пред нас като общество - повече Европа или още повече от неоавторитарните тенденции, каквито видяхме да се консолидират през изминалата 2018 година. Виждаме, че българската държава отказва да прави реформи, а реформите биха ни приближили към ядрото на ЕС, отбеляза той и посочи като пример заявката ни за включване в банковия съюз. България правилно прави заявка, но органът, който трябваше да оздрави финансовата система – Комисията за финансов надзор, остана без ключови членове - много хора напуснаха този кораб и това се случва в момент, когато излизат новини, че БНБ е наложила на 4 банки надзорни мерки, посочи Иванов. "На мен ми прилича на осигуряване предварително на алиби преди началото на проверката на Европейската централна банка, отколкото на решителни действия от страна на българския финансов регулатор“, коментира той и добави, че в застрахователния сектор картината е сходна. Демократите ще продължат да настояват за решителни действия за оздравяване на финансовия сектор, категоричен е той.

БСП: КОНПИ не работи в услуга на обществото, а за негова сметка

Когато срещу едно лице е повдигнато обвинение от прокуратурата и/или има влязла в сила присъда, че е виновно за престъпления, посочени ...

Управляващите търпят пълен провал по отношение на електронното управление, изтъкна още Иванов. По думите му скандалът с винетките е само последният фойерверк за 2018 – която е година на проваленото електронно управление. През 2018 година видяхме грандиозния скандал с Търговския регистър и не разбрахме какво се случи, бяха ли взети мерки, за да не се повтарят подобни случаи. В подобни кризи на националната киберсигурност не можем да повярваме, че подобен случай няма да се повтаря и неслучайно след няколко месеца видяхме какво стана с винетките, видяхме и поредното отлагане на електронната идентификация, която е основна предпоставка за електронното управление, добави Иванов. Той поиска вицепремиерът Томислав Дончев да излезе и поеме отговорност за този провал. Кой освен един бушон на средно ниво ще понесе отговорността, попита още Иванов.

Ще продължим борбата си за върховенство на правото и закона при избора на главен прокурор, заяви още Христо Иванов. Според него никой не говори за реформа на прокуратурата и предположи, че никой няма намерение да бъде избран главен прокурор, който да реформира този орган, както и че ще бъде избран следващият обслужващ статуквото, който ще осигурява имунитет и огнева поддръжка срещу тези които пречат на статуквото.

Христо Иванов коментира и позицията на президента Румен Радев – чухме в неговата новогодишна реч верни неща за кризата на българската законност и демокрация и няколко дена след това проспа възможността за налагане на вето на най-голямата атака на правото и демокрацията в България – измененията по отношение на КПКОНПИ, и то след като го бяхме призовали. Последният му шанс ще бъде в рамките на процедурата за избор на нов главен прокурор, смята Иванов. "С активното съдействие на БСП беше избран Висш съдебен съвет, в който практически не попаднаха, с малки изключения последователни реформатори от съдебната власт и ВСС в момента е един гумен печат за желанията на Пеевски и Борисов. Връх на това негово състояние ще бъде избора на нов главен прокурор. Президентът, който трябва да потвърди това назначение, ще се яви на огромен изпит", добави Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика