Депутатите се готвят да "подскажат" на КС да ореже и референдума на Марешки

825
Депутатите се готвят да "подскажат" на КС да ореже и референдума на Марешки
Снимка: БГНЕС

Подобно на референдума на "Шоуто на Слави" и този на Веселин Марешки ще мине през Конституционния съд (КС), за да се реши дали и кои от въпросите противоречат на основния закон.

"Някои от въпросите на този референдум ще имат същите затруднения, както и този на Слави Трифонов", категоричен бе Лъчезар Никифоров от АБВ. Същата позиция изразиха и другите му колегии от комисията Чавдар Георгиев (БСП), Явор Хайтов (БДЦ - Народен съюз), Димитър Делчев (РБ) и Християн Митев (ПФ). Очаква се предложението за референдума на Марешки да влезе за разглеждане от правната комисия тази или следващата седмица, пише в. "Сега".

Парламентът ще решава за референдума на Марешки

В Народното събрание е разпределено предложение за провеждане на референдума на бизнесменът Веселин Марешки, с под 400 000 валидни подп...

Според депутатите два от въпросите няма как да бъдат поставени на допитване - за намаляване на депутатите до 120 и за свиване на партийната субсидия до 1 лв. на глас, които са идентични с инициативата на "Шоуто на Слави". За останалите ще се търси мнението на КС. Марешки, който е собственик на аптеки и бензиностанции, поиска хората да се произнесат още дали да се въведе регулация на пазара на горива с цел намаляване на цените, дали да се премахне забраната 1 човек да е собственик на не повече от 4 аптеки и да се свали ли имунитетът на депутатите.

Президентът Росен Плевнелиев вече поиска официално КС да разгледа три от шестте въпроса в референдума на Трифонов - за броя на депутатите, за електронното гласуване и за мажоритарния избор в два тура на шефове в МВР.

За референдума на Марешки се подписаха почти 398 000 души, което е недостатъчно плебисцитът да стане задължителен, но подписите са над 200 000 и по закон НС ще трябва да се произнесе дали да има референдум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика