Депутатите създадоха агенция "Електронно управление"

1229
Депутатите създадоха агенция "Електронно управление"
Снимка: Getty Images/Guliver

Народното събрание създаде Държавна агенция „Електронно управление“. Това стана с приемане на второ четене на текстове от Закона за електронното управление.

Новата  агенция ще бъде създадена на базата на дирекция „Електронно управление“ на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“.

Тренчев: Над 2 милиарда лева е дала държавата за електронно управление за последните 10 години

За последните 10 години България е дала над 2 милиарда лева за електронно управление, коментира депутатът от Реформаторския блок Антони...

Тя ще провежда държавната политика в областта на електронното управление, електронните удостоверителни услуги, електронната идентификация, мрежовата и информационната сигурност в администрациите, инфраструктурата за пространствена информация.

Държавната агенция ще има функции и по разработване, налагане и контрол на нормативни актове, политики, правила и добри практики, координация на секторни политики, както и по поддържане на централизирани регистри и системи за нуждите на електронното управление.

Председателят ѝ ще се назначава от Министерски съвет, като мандатът му ще е за 5 години. Кандидатите за длъжността трябва да имат висше образование степен „Магистър“ и да са с опит минимум 5 години в координирането на проекти в сферата на информационните технологии или електронното управление.

Освен агенцията, днес, 16 юни, беше създадено и Държавно предприятие „Единен системен оператор“ (ДП „ЕСО”). То ще осъществява дейност по: разработка и интеграция на електронни услуги в областта на електронното управление, информационните и комуникационните технологии; делегирано управление на междуведомствени проекти; защита на информационната сигурност на приложните системи и електронните услуги; поддръжка и системна администрация на бази данни, информационни системи, услуги и др.

Правителството предложи създаването на мегаагенцията за е-управление

Създаване на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) и на Държавно предприятие „Единен системен оператор&ldqu...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика