Дигитализация и улесняване на процеса по осиновяване: Говори Елисавета Белобрадова (ВИДЕО)

1491
Дигитализация и улесняване на процеса по осиновяване: Говори Елисавета Белобрадова (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

„Основната причина, заради които бяха тези промени, беше въобще да улесним целия процес и да го подпомогнем, защото броят на осиновените деца системно спад през годините“, обяви пред медиите депутатът от ПП-ДБ Елисавета Белобрадова във връзка с промените в Семейния кодекс.

Тя уточни, че осиновяването е спаднало с 50%. „За нас беше изключително важно да създадем Единна информационна система, която да е напълно дигитализирана, за да може да има пълна прозрачност и проследяване на процеса. След това самият процес да бъде административно забързан“, каза Белобрадова.

„Тайната на осиновяването е една огромна гнойна рана в душата на всяко дете и на всеки възрастен, който няма достъп до информацията“, добави още Белобрадова. Припомняме, че управляващите постигнаха съгласие по тази тема и в крайна сметка решиха да подкрепят осиновените да могат да научат какъв е произхода им. ОЩЕ: Разбраха се: Управляващите ще разрешат на осиновените да разкрият произхода си (ВИДЕО)

Децата, пренебрегнати от родителите

Тя изтъкна и друг текст, който уреждат измененията в Семейния кодекс, касае децата, които са пренебрегнати от родителите си.

„Има изоставени деца, чиито родители не могат да бъдат намерени. Родителите не могат да бъдат намерени, дори да се откажат от тях. Това е огромен проблем, защото тези деца висят нищото“, каза Белобрадова. По думите й със сегашните промени се взимат мерки те да бъдат включени в тази информационна система, за да им се осигури трайна семейна среда.ОЩЕ: Ицо Хазарта обяви приемането на дълго чакани промени в осиновяването (ВИДЕО)

Разсиновяването

Управляващите ще регламентират работата на социалните работници и ще приемат текст, според който разсиновяването да става след съдебно решение, а не както досега само по молба на родителите.

„Една от последните много важни промени, които приехме в Семейния кодекс е процедурата по разсиновяване. Тя обърна внимание, че в другите социални системи в Европа няма процес по разсиновяване, защото това е огромен стрес за детето. „Въпреки това понякога осиновителите решават поради една или друга трудност просто да разсиновят детето. Искам да ви кажа, че това е абсолютно унищожително“, обясни Белобрадова.ОЩЕ: Майка се среща със сина си, 40 години след като го е дала за осиновяване (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика