Димитър Аврамов: НС ще заприлича на пазара в Димитровград, всеки ще иска нещо

2622
Димитър Аврамов: НС ще заприлича на пазара в Димитровград, всеки ще иска нещо
Снимка: БГНЕС

От рационална гледна точка ходът не беше очакван. От ирационална - беше очакван във всеки един момент. Защо ирационална - защото Слави Трифонов и ИТН очевидно са група хора, които си мислят, че пеенето на народни песни може автоматично да се превърне в политика и политическо мислене. Така коментира политологът Димитър Аврамов за 24 часа днешното решение на ИТН за изтегляне на министрите от управлението

Да кажеш, че излизаш от управляваща коалиция заради Македония, означава автоматично да намесиш РСМ - държава, която наскоро си смени името от БЮРМ (Бивша югославска република Македония) във вътрешната политика на България. Никога не сме имали по-глупави хора във външната политика на България от екипа на ИТН. Вместо България да бъде фактор на стабилност и да бъде страната, която води Северна Македония към ЕС, вместо да бъдем политически фактор в региона, благодарение на Слави Трифонов и ИТН ние направихме РСМ фактор във вътрешната ни политика. Това на политически език се нарича отслабване на националната сигурност. И Слави Трифонов е лично отговорен за това, категоричен е Аврамов.

Политолог: Струва ми се, че много скоро ще трябва да имаме нов министър-председател

„Неспособността на МВР, следствието и прокуратурата да работят заедно показва, че в България има деинституционализация и се прова...

След излизането на ИТН от управлението този парламент ще заприлича на пазара в Димитровград - всеки ще иска нещо срещу гласовете си. Най-правилното и разумно нещо, от което няма да ни се гади като избиратели, е да се отиде на нови парламентарни избори. Това е най-честното нещо, което може да се случи. Всяко пренареждане на балансите в този парламент означава политика, за която никой не е гласувал, твърди политологът.

Парламентарната демокрация позволява чрез процедури да бъде създадено ново стабилно мнозинство - политическите настроения в България обаче, нивото на политическо познание и капацитетът на настоящите партии са такива, че може да произведат единствено скандали и допълнително да делегитимират парламентарната институция. Обратно - отиването на избори е гарантиран начин за прелегитимация на политическата система. Примерът е от 2021 г. - бяхме много пъти на избори и нищо лошо не се случи в страната, бяхме в политическа стабилност. Всички други аргументи са второстепенни. Много е важно да знаем, че България е политически и икономически стабилна страна и такава ще остане. Който плаши с това, че ще има политическа нестабилност, значи няма адекватна преценка за своето място в политическия процес. Дали ИТН и Трифонов ще спечелят от този ход, ще видим. Допускам, че позицията им е искрена. Което не значи обаче, че е политически интелигентна, категоричен е Димитър Аврамов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика