"ДПС напусна властта": Ще оцелее ли правителството?

8714
"ДПС напусна властта": Ще оцелее ли правителството?
Снимка: ПП "Няма такава държава"

„Ще има управление след днес и бюджетът вероятно ще мине целият“ – това заяви министърът на иконовациите Даниел Лорер, след като Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите на ИТН от коалицията и напуска управлението.

„Определено не бяхме подготвени за напускането на министри в толкова важен за България момент", заяви Лорер. По думите му, „Има такъв народ” трябва да бъде част от тази коалиция, така че икономиката да работи по време на война. „От наша гледна точка, работата продължава дотогава, докато има коалиция - с или без „Има такъв народ“.

Председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров отговори на изявлението на Трифонов с думите: „Нямаме коментар на този етап, изчакахме да видим изявлението на Слави Трифонов. Това е нещо, което тепърва трябва да обсъдим в Изпълнителния съвет. Ще си следваме приоритетите и целите, които сме поставили и ще видим в какъв формат могат да бъдат изпълнени. Това е ситуация, която не сме я търсили и попадаме в нея по принуда, и ще направим всичко възможно да защитим интереса на гражданите", каза още той, цитиран от БНТ.

Гюров заяви, че не е очаквал повече или по-малко от ИТН, с оглед на случващото се в последните месеци. "Със сигурност от ситуацията гражданите нямат полза. Учудва ме, че поставят интересите на народа след интересите на политическите партии", добави Гюров.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов призова „Има такъв народ“ да се върнат на масата за преговори. "Със сигурност всички ние, участниците в тази коалиция, често сме имали желание да сложим край, но тук не е въпросът за нашия комфорт. Това, което липсваше в изказването на Слави Трифонов, е какво следва за страната оттук нататък. Той може да си мисли, че слага край на агонията за себе си, но със сигурност агонията за страната няма да приключи по този начин. Ние трябва да поемем отговорност за управлението на страната или ще я тласкаме към избори“, коментира той пред репортери.

Иванов призова четирите формации да се върнат към преговорите и да променят функционирането на коалицията, за да не се правят безотговорни действия, които "само ще удължат агонията на страната". На въпрос дали това е реалистично, той отговори с думите: "Реалистично е всичко, за което има воля и отговорност“.

Крум Зарков от БСП коментира пред Actualno.com само: „Ще се съберем и ще решим какво е бъдещето на коалицията".

Реакция от ДПС все още няма - формацията ще коментира случващото се утре.

Лидерът на „Изправи се БГ“ и бивш депутат Мая Манолова изглежда доволна от разпадането на коалицията. Тя заяви, че „корабът потъва“ и „мишките се разбягаха".

„Безпринципната коалиция, разминаването с дневния ред на обикновените хора, влизането в спиралата на огромен дълг, двойният стандарт на премиера към Северна Македония и безразсъдно пилеене на парите на данъкоплатците от ПП, БСП, ИТН и ДБ, без да подпомогнат домакинствата и фирмите, са причина за разпада на обречената коалиция. Тя е изчерпана. Трябва да дойдат опитни и отговорни хора. Стига експерименти с народа и неадекватност!“, написа тя във Facebook.

„И разследване за всичко, което надробиха само за 180 дни. С години ще оправяме негативните последици“, твърди Манолова.

Лидерът на опозиционната партия "Възраждане" Костадин Костадинов написа във Facebook: „Всяка американска приказка си има своя край! Време ни е за Възраждане“. И уточни веднага, че има 5 условия да влезе в сегашното управление, включително никога да не заменяме българския лев (т.е. да не влизаме в еврозоната), да има референдум за членството ни в НАТО, предоговаряне на членството ни в Европейския съюз, както и да се спре предоставянето на военни бази на САЩ.

Редица коментари има и извън политическите среди.

Премиерът след напускането на ИТН: Готови сме на правителство на малцинството (ВИДЕО)

Ние сме решени и сме готови на правителство на малцинството. Това е по-дборе от едно правителство, на което му се извиват ръцете. Това ...

Аниматорът Теодор Ушев пък също написа във Facebook: „Мрачни времена. От самото начало беше ясно, че чалгаджийската мафия е вкарана в управлението като троянски кон. То не бяха гюбеци, врътки, кючеци... Ако има нещо, за което си струва да се протестира, то е точно в подкрепа на това правителство. Иначе отиваме "на х*й" с Москва“.

Карикатуристът Христо Комарницки иронизира лидера на ИТН: „Как така си изтегляш министрите, бе?! Какъв си ти, някакъв изтегляч ли си?“. И добавя: „Слави Трифонов вика, че бил влязъл в политиката. Аз защо не съм разбрал за това? Кога е станало?“.

Христо Иванов за оттеглянето на ИТН: Това не слага край на агонията

"Вероятно всеки е искал да сложи край на коалицията, но това не слага край на агонията. Защото това, което липсваше в изказването на г-...

Журналистът от Bird.bg Димитър Стоянов написа във Facebook: "Едва ли някой се съмнявал, че ИТН е дериват на ГЕРБ и ДПС! Това е резултатът! Слави излиза, защото правителството не дава пари за обръчите от фирми на ДПС и ГЕРБ! Каква Македония? Тази битка я загубихме през последните 15 години! И освен комунистите, виновни са ВМРО и ГЕРБ! Македония? Нееее! За пари става дума!".

ОЩЕ: Бивш наш посланик в Русия нарисува сценарий как Пеевски чрез партията на Слави сваля скоро правителството

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика