Дренчев е аут от "Възраждане", но продължава с руските опорки: Войната започнала заради украинците и Майдана

2987
Дренчев е аут от "Възраждане", но продължава с руските опорки: Войната започнала заради украинците и Майдана
Снимка: Actualno.com

Кремъл "категорично" не оказвал идеологическа и финансова подкрепа на "Възраждане". Това твърди отлъченият от формацията депутат Николай Дренчев, въпреки че цялата реторика и почти всички действия на партията повтарят тези на режима на диктатора Владимир Путин.

Формацията разчитала на "доброволен труд, безкористно и безплатно, вярвайки в идеята", твърди Дренчев. Той смята, че войната в Украйна, подпалена от Путин през февруари 2022 г., не започнала от руския президент, а през 2014 г. с Майдана.

Още: Най-голямото дело за Майдана: Янукович стои зад кръвопролитията, но има и пряка руска връзка

Пропусна обаче да спомене, че демократичните протести на Майдана и преврата срещу проруския президент Виктор Янукович бяха дело на украинските граждани като протест срещу отказа да се подпише споразумение за асоцииране с ЕС. Този избор на украинците беше последван от агресията на Путин, който през февруари 2014 г. окупира Крим. На 18 март тогава Русия анексира полуострова. Също така бе открита и пряка руска връзка в събитията около Майдана от страна на силите за сигурност, довели до кръвопролития и смърт на невинни украинци.

Още: Край на разследването за кръвта и убитите на "Майдана": Официални обвинения

Защо не видяхме "Възраждане" пред руското посолство с призив за мир?

Николай Дренчев смята, че войната е "братоубийствена". В Студио Actualno той бе попитан защо тогава не видяхме "Възраждане" пред руското посолство с призив за мир, при положение че лидерът Костадин Костадинов изнасяше речи пред украинското посолство да си вземем частта от Украйна, където живеят бесарабски българи?! Също така "Възраждане" направиха жива верига пред Паметника на Съветската армия.

"Войната не започна февруари 2022 г. – тя реално започна през 2014 г. след Майдана, след преврата, който се направи. Тогава започна репресиране не само на руското, но и на българското малцинство. България няма териториални претенции към Украйна. Европа зае категорично страната на добрите украинци, но те допуснаха много грешки, мачкайки собствените си граждани. Минските споразумения бяха брутално нарушени", твърди Дренчев, без да отговаря конкретно на въпроса.

Между другото, "сивият кардинал" на Путин Владислав Сурков призна, че самият Кремъл не е искал Минските споразумения да работят.

А за отношението на бесарабските българи към Костадинов и "Възраждане" четете тук: Бесарабските българи обвиниха Костадин Костадинов в престъпление срещу човечеството.

Снимка: Getty Images

"Възраждане", чисто теоретично, се отнася по еднакъв начин с всички велики сили. От тях има какво да се научи, трябва да сме много внимателни с Китай, САЩ, Русия", твърди Дренчев. Според него сме се държали "лошо" с Москва, като първи сме въвели санкции, изгонили сме дипломати и сме дали оръжие на Украйна. 

Русия ни вкара в списъка с "неприятелски държави", но според Дренчев сме си го "заслужили". Той заговори враждебно и за украинските бежанци - трябвало да помогнем на нашите пенсионери, а не на бягащите от войната, което е класическа прокремълска опорка.

Още: Дренчев искрено и лично за края с "Възраждане" (ВИДЕО)

Припомняме, че "Възраждане" изгони трима свои депутати – Иво Русчев, Александър Арангелов и Николай Дренчев, отлъчи и четирима столични общински съветници, гласували "за" избора на Цветомир Петров от ПП/ДБ/СС за председател на СОС. Как се стигна до разрива и какво следва? В Студио Actualno ни гостува Николай Дренчев и даде отговори на тези въпроси: "Пазим образа на водача": Отцепникът Дренчев за отношенията във "Възраждане" (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика