Екимджиев: КС наруши правата на Кирил Петков

16780
Екимджиев: КС наруши правата на Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

С рязка критика излезе адвокат Михаил Екимджиев срещу отказа на Конституционния съд (КС) да конституира съпредседателя на „Продължаваме промяната” (ПП) Кирил Петков като заинтересована страна в делото по казуса с канадския му паспорт. Петков няма да бъде изслушан на открито заседание на КС, както поиска, и няма да получи възможността да представи становище по проблема.

„Твърдението, че бивш министър и лидер на новоучредена политическа партия е нарушител на Конституцията, сериозно засяга публичната репутация, доброто име и достойнството на Петков, които са същностни аспекти от правото му на личен живот, гарантирано от чл.32 от Конституцията, както и от чл.8 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи”, коментирал е Екимджиев, цитиран от пресцентъра на коалицията, пред който е изразил позицията си по темата.

Кирил Петков е леко притеснен от вниманието на прокуратурата, Асен Василев се дразни от въпроси за двойното гражданство

Леко ме притесни, че Конституционният съд не пожела да ме изслуша лично и че Специализираната прокуратура се задейства. Но не ме е стра...

Екимджиев цитира текста от основния закон, гарантиращ неприкосновеност на личния живот на гражданите и правото им на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния им живот, и срещу посегателство върху честта, достойнството и доброто им име. Заплахата за обществения образ на Кирил Петков, обяснява юристът, е „очевидна в контекста на изнесените от него шокиращи данни за брутални корупционни практики на бившите управляващи от ГЕРБ, които инициират казуса с гражданството му”.

„След като Петков и Асен Василев оглавиха "Продължаваме промяната", твърденията за нарушение на конституцията ерозират публичните им послания за почтеност и морал, които са етична платформа на новоучредената партия ... ГЕРБ са в основата на политическата злоупотреба с казуса за гражданството на Петков, тъй като "Продължаваме промяната" е основният им политически опонент според социологическите проучвания. В потвърждение на това е и фактът, че точно на 13 октомври прокуратурата, чиято връзка с ГЕРБ е общоизвестна, съобщи, че вече се занимава с гражданството на новия политически лидер, чиято решителност и харизма явно "страхуват"", развива хипотезата си Екимджиев.

А накрая посочва, че КС е отказал да осигури защита на конституционните права на Петков, като изслуша бившия министър и приеме становището му по казуса. „Така от пазител на Конституцията, КС става неин рушител”, обвинява адвокатът висшия държавен орган. По думите му, това показва, че съдът е „впрегнат за разчистване на политически сметки” и всичко може да приключи с поредното осъждане на България в Европейския съд по правата на човека. „Тогава възниква въпросът за какво ви е тогава Конституционен съд, дали той пази или гази Конституцията?!”, пита предизвикателно Екимджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика