Елена Йончева: Резолюцията на ЕП за България е началото на края на Борисов

5333
Елена Йончева: Резолюцията на ЕП за България е началото на края на Борисов
Снимка: БГНЕС

"Тази резолюция е огромен успех за България и българският народ, защото дава кураж на всички със смелост да застанат срещу управлението. Тя показва, че Борисов се опитва да извади България от европейския й път в последните 10 г. Резолюцията казва, че управлението на Борисов не е легитимно вече за ЕС. Това е "жълт картон" за управлението на Борисов. Следващият трябва да е "червен" от ЕК, но знаете, че тя доминирана от Европейската народна партия, като цяло, с малки изключения, не подкрепи тази резолюция, поради тази причина зам.-председателят на ЕП Катерина Барли каза, че е време ЕНП да застане зад основните принципи на ЕС, защита на правовата държава, на демокрацията и на свободата на медиите."

Така евродепутатът от ПЕС Елена Йончева, предизвикала първите дебати в Комисията LIBE, откъдето започна цялото обсъждане на ситуацията в България в ЕП, коментира резолюцията за България.

Какво се казва в нея? Резолюцията за България беше приета с 358 гласа "за" в Европарламента

"Тази резолюция е началото на края на г-н Борисов, зависи от темповете с които всички достойни хора могат да се мобилизират в държавата. Това ще има последици повярвайте, защото в момента с се обвързва механизма за върховенството на закона с механизма за финансиране", каза още тя.

"Не смятам, че трябва да се спират средствата за България, защото българският народ не е виновен за управлението на държавата. Трябва да се намери механизъм , по който това да се запази. Но финансирането трябва да отива там където трябва – за малкия и средния бизнес и за социалната система.", подчерта Йончева и даде пример със Северна Ирландия.

Мониторингът върху България остава, но това е символично оставане. Това показва отношение към България, че нещата не са добре. То обаче е символично, заради новият мониторинг, който започва да действа. Той е много по-добър, много по-обективен и ефективен, коментира Йончева.

Politico: Евродепутатите предприемат натиск върху българското правителство

Единствената партия, която системно предава интересите на България това е г-н Борисов и ГЕРБ и това е казано в тази резолюция от по-голямата група европейски депутати. Не трябва да подценяваме тяхното мнение. Те са добре информирани какво става в България и дебатите в пленарна зала бяха добре аргументирани и остри, каз още тя.

По думите й всички партии и нейни колеги, които говорят за македонско малцинство, ОМО "Илинден" и за Истанбулската конвенция се опитват да изместят фокуса от основното в резолюцията за България. В това число и БСП.

"Резолюцията е пред мен, тя е за върховенството на закона и човешките права. В тази резолюция не се говори за македонско малцинство, не се говори за турски език или майчин език. На едно единствено място в параграф 17 има споменаване на Истанбулската конвенция в контекста, че ЕП приема решението на Конституционния съд (бел.ред. който я намери за противоречаща на законите на България), но подчертава, че трябва да бъдат ратифицирани елементите, които не противоречат на Основния закон в страната – за насилието над жени и деца. Не знам защо някои колеги попадат в тази клопка и говорят за несъществуващи в конвенцията точки...Европейските депутати не се месят в решенията на българския съд. Резолюцията е гласувана първо в LIBE - комисията за равенството и човешките права – затова това са основните точки в нея. Говоренето за несъществуващи точки е начин да се измести фокуса от основното в резолюцията.", каза Елена Йончева.

Тя подчерта, че "това е целенасочена реакция за изместване на смисъла на резолюцията – това е спекулация от страна на ГЕРБ, националистите и БСП.

"Не мога да ви кажа защо г-жа Нинова говори за това (бел.ред. Истанбулската конвенция). ЕП казва "ние ви чуваме, ние чуваме всички хора, които имат смелостта да излязат и да говорят срещу авторитарното правителство. Това го казват всички в парламента, дори евродепутати от ЕНП, които имаха доблестта да не последват повелята на Манфред Вебер.", обясни Йончева.

БСП-Хасково свали доверието от Елена Йончева

Четири години след като журналистката беше издигната от социалистите от Хасковско за депутат, а преди две години и за евродепутат, член...

Как гласуваха българските евродепутати по резолюцията за България

Как си обяснява сваленото доверие от БСП Хасково - избирателният район, от който Йончева беше издигната в листата на БСП? "Аз съм много изненадана, че в днешно време, когато критикуваш лидер, може да ти бъде снето доверието – това напомня други времена. Смятам, че лявото в България има сили да пребори това. Смятам, че левицата в Европа може да промени ЕС.", отговори евродепутатът.

Тя не отговори на директен въпрос дали Корнелия Нинова стои зад позицията на левицата от Хасково, но подчерта, че е разочарована от решенията й в последно време:

"Не коментирам дали г-жа Нинова стои зад това решение. Но това, което виждам е, че г-жа Нинова е много силна, когато трябва да се бие на думи г-н Борисов. Когато стане дума за конкретни стъпки и решения, там г-жа Нинова я няма. И това е много жалко. Жалко е, защото левицата трябваше да бъде първа на тези протести Левицата трябваше да излезе от парламента, а не да крепи г-н Борисов до следващите редовни избори. И това е грешка, която след време ще се види защо се прави. Убедена съм , че много мои колеги след време ще говорят.", каза Йончева.

Обмисля ли Елена Йончева да напусне БСП по примера на депутатите от парламента? "Аз лично смятам, че човек трябва да се бори. трябва да се бори до края.", коментира тя и добави: "Аз съм ляв човек, вярвам в лявото и смятам, че то ще изведе България".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика