Георг Георгиев: Не можем да внушим на Турция как да действа, но можем да помагаме

1553
Георг Георгиев: Не можем да внушим на Турция как да действа, но можем да помагаме
Снимка: ГЕРБ

България не само има полезни ходове, но и ги използва. Борисов ги показа, той беше във Франция и Германия, после в Турция, високото ниво на оценка е препотвърдено. Ние не трябва да пренебрегваме обективните обстоятелства и фактите. България няма как едностранно да внуши на още 17 държави-членки и на Турция, от друга страна, поведение или да зададем модел на политическо държане, но можем чрез подпомагане на диалога да опосредстваме и помогнем да възвръщането на отношенията между Турция и ЕС, които имаше преди няколко години. Трябва да отбелязваме всички онези трудности, които стоят по пътя на това, показано е че може да се сработи и по този начин. Това каза заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев пред БНТ.

Относно визите за турските граждани за ЕС Георгиев каза: "Не намираме никаква промяна в желанието на Турция и курса, който поддържа по отношение на присъединяването си към ЕС, има много ясни критерии. От тук нататък въпрос на дипломация е дали процесът на интеграция на Турция ще стигне до по-висока точка."

Радан Кънев: Стенограмата за КТБ ще предизвика разочарование, важното се е случило преди това

Стенограмата за КТБ ще предизвика разочарование - нищо драматично и нищо супер тайно и важно не се е случило на тази среща в президентс...

България показа че може да е балансьор и медиатор, когато Боисов миналата година посети първо Турция и после Германия, сега се случиха в обратен ред. Ние водим изключително умерена политика и далновидна дипломация. Това е нелека задача, но може да постигнем един нелош резултат. Когато общуваш дори в ежедневието няма как да няма компромиси, допълни още Георгиев.

В коментар относно настроенията в Чехия за излизане от ЕС заместник-министърът напомни, че ЕС е "базиран на идеята за ценности, идеали и споделена отговорност, в този смисъл всяка една държава-членка има своята роля. След Brexit и след като се видяха негативните последици, всяка една от останалите държави би трябвало да е извадила своите изводи, гражданите на Великобритания също отбелязват какво би могло да се случи като негативи. Мисъл е това, което трябва да ни води при такива процеси на напускане на ЕС, защото последиците ще останат за нас."

Във връзка с бежанската криза Георгиев заяви: "ЕС е поле на определени ангажименти, по смисъл на това, че ние сме т.нар. богати на света имаме и отговорности, които трябва да споделяме със света и когато има предизвикателства като бежанската криза няма как да нямаме своята роля в нейното разрешаване, затова трябва да сме максимално единни да намерим добра развръзка за събитията. Патриотизмът не бива да граничи с крайност и да навлиза във фаза, в която се обръщаме едни срещу други като хора и да не отбелязваме това, което се случва около нас. Няма как ние да се затворим на тази територия и да не виждаме какво се случва или да смятаме че не повлиява на нас."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика