ГЕРБ и БСП се карат кой пазел Боршош – Бойко Борисов или Деница Златева

6836
ГЕРБ и БСП се карат кой пазел Боршош – Бойко Борисов или Деница Златева
Снимка: БГНЕС

Защо точно сега гръмна скандала с НДК и Мирослав Боршош, след като той е три години начело на НДК? Този въпрос може да бъде развит – след като Боршош беше освободен, коя беше тази сила, която го върна, заяви депутатът от БСП Жельо Бойчев в коментар по горещата тема със сагата "НДК".

Бойчев се възмути и, че по думите на министъра на европредседателството ни Лиляна Павлова тя 3-4 пъти е искала доклад от НДК за състоянието на дружеството и той бил отказван. Освен това червеният депутат постави под въпрос какво е финансовото състояние на НДК, като направи сметка, че за няколко години загубите възлизат на 20 млн. лева. В понеделник (24 юли) пред Временната комисия за НДК ще бъдат изслушвани членовета на Съвета на директорите на НДК от 2016 година. Искам да знам кой е оказвал натиск на г-н Боршош и ще го попитам това, обеща Бойчев пред Нова телевизия.

ГЕРБ опита, но не успя да скрие Боршош от депутатите

Директорите на НДК Мирослав Боршош и Борислав Велков, както и председателите на борда на дружеството за периода 2016-2017 г. ще бъдат и...

Г-н Боршош сега не е директор на НДК – кой го върна, как го върна ..., заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков, след като Боршош беше върнат на поста от премиера Бойко Борисов при взето преди това решение от Лиляна Павлова за уволнението на изпълнителния директор на НДК. Биков се възмути, че се внушава, че Боршош и сега е начело на НДК, а всъщност вече не заема поста на изпълнителен директор. Припомняме, че Боршош се оттегли от поста си само докато текат проверките на НДК. Тома Биков нападна БСП, като попита защо Деница Златева, като вицепремиер, отговарящ за европредседателството ни, е заверила тримесечния отчет на НДК на Мирослав Боршош и не го е уволнила. Ние няма да имаме възможност да зададем въпроси към нея, защото удобно е в отпуск две седмици, добави Биков. А Жельо Бойчев посочи, че Златева е в САЩ и ще намери начин да отговори на всички въпроси. По нейно време обществени поръчки не са правени, уточни червеният депутат.

Нека всеки си понесе отговорността, призова Биков, добавяйки, че „този, който назначил Боршош, стои зад него както и зад всеки, който е назначил”, но „не знаеш” този човек какъв ще е след една година. Това е емблематичен пример за управлението на ГЕРБ – разтваряш някоя обществена поръчка и лъсват нарушения, опонира Бойчев. Голямата цел е да се създаде усещане за някакво разклащане, което няма да се случи, уверено каза Биков.

На въпрос дали някой министър – бивш или настоящ, ще бъде подведен под отговорност за обществени поръчки за НДК, Биков отговори, че министрите не управляват НДК и оперативната дейност е отговорност на изпълнителния директор т.е. на него трябва да се търси отговорност.

Сагата "НДК"

Цацаров: Проблемът на България не е Боршош, а Бяла, "ЦУМгейт" бе сценарий

Проблемът на България не е Боршош, а Бяла. Това заяви днес пред медиите главният прокурор Сотир Цацаров, след като излезе от изслушване...

Изпълнителният директор на Двореца на културата Мирослав Боршош беше освободен от поста си от Лиляна Павлова, министър с ресор европредседателството на България. Причината – Павлова се съмнява, че Боршош управлява добре НДК. Боршош отвърна моментално, като обяви, че нямало да подписва обществени поръчки заради натиск. И много скоро след това премиерът Бойко Борисов върна Боршош на поста му, като се разпореди и НДК да мине под шапката на Министерството на културата, а Павлова благодари на Борисов, че я е отървал от бремето да се грижи за НДК, респективно за Боршош.

Н 28 юни обаче, гласеният за заместник на Боршош председател на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков, който е син на депутата на БСП Славчо Велков, изкара скандална кореспонденция, подсказваща корупция от страна на Боршош. Става въпрос за нагласяване на поръчката за цялостен ремонт на НДК на стойност 17 млн. лева. Замесеният в сагата ръководител на сектор "Електрозахранване" на НДК отрече да е казвал някога нещата, които Велков твърди, че е казал. Впоследствие парламентът взе решение да създаде Временна анкетна комисия, която да проучи фактите и обстоятелствата по сагата "НДК".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика