Гълъб Донев: Засиленият мигрантски натиск ще срещне категоричния отпор на държавата

1290
Гълъб Донев: Засиленият мигрантски натиск ще срещне категоричния отпор на държавата
Снимка: БГНЕС

Засиленият мигрантски натиск през последните няколко месеца, ще срещне категоричният отговор на държавата. Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев в началото на правителственото заседание. Поводът за думите му беше инцидентът от вчера, в който двама полицаи загинаха в гонка с автобус пълен с мигранти. 

"Полиция и армия ще пазят българо-турската граница заедно в координация и взаимодействие. Припомням ви, че миналата седмица Министерски съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 1.5 млн. лв. за ремонт и възстановяване на срязаните участъци от оградата на южната ни граница, за да имаме основание, да я наричаме възпрепятстващо съоръжение. 

Още: Демерджиев: Полицаи на средно ниво участват в трафика на мигранти

Той отбеляза, че въпреки подозренията за съучастие на представители на системата на МВР в мрежата за трафик на хора, е убеден в  силната мотивация на полицейските служители и военнослужещите, които ще се включат в охраната на границата. 

Донев смята, че при необходимост трябва да се търси сътрудничество и взаимодействие с ФРОНТЕКС.

"Всички служби, чиято основна задача и основна функция е да гарантират националната сигурност, да активизират дейностите за превенция на нелегалния трафик, за да няма изненадани, когато едно 15-годишно момче с хуманитарен статут шофира автобус с 47 нелегални мигранти. Съдействие за възстановяване и поддържане на основни пътища, използвани от органите на МВР и Министерство на отбраната ще окаже и Министерство на земеделието. Публична тайна е, че трафикът на хора се извършва през договорени и проверени пътни трасета. Щом местните хора могат да посочат каналите за нелегален трафик към Сърбия и Румъния през България и службите трябва да бъдат информирани за това. Възлагам на МВР задачата да извършва строг контрол и наблюдение на пътищата, които е известно, че се осъществява нелегалният трафик на мигранти", подчерта Донев. 

Той обърна внимание, че голямата цел, за която служебното правителство работи от ден първи, е присъединяването на България към Шенгенското пространство. 

"Решителните действия на правителството ще окажат и докажат на европейските ни партньори, че сме способни да противодействаме на корупцията и да защитим границата си, която е граница и на ЕС", добави служебният премиер. 

Донев коментира, че причината за смъртта на полицаите от Бургас е в нарушените граници. "За да се стигне до сблъсъка с автобуса с мигранти и патрулната кола с двамата полицаи са прекрачени много граници - от браздата на Малко Търново до границите, определени от закона. Решението на полицаите да препречат пътя на автобуса, макар и фатално за тях, вероятно е било продиктувано от убеждението им, че нарушителите на закона трябва да бъдат спрени. Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си. Съболезнования за семействата и близките", каза Гълъб Донев. 

Министерски съвет почете с минута мълчание двамата загинали полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев. Призивът отправи служебният премиер Гълъб Донев. 

Още: Петима задържани след инцидента в Бургас, сред тях и собственикът на автобуса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика