Харалан Александров: Кирил Петков е карикатура на лидер, управлението е повече пиар

9652
Харалан Александров: Кирил Петков е карикатура на лидер, управлението е повече пиар
Снимка: БГНЕС

"Цялостната политика на това правителство е повече пиар, отколкото управление. Казусът "Украйна" беше добър пиар успех за коалицията. Това управление съществува, за да оцелее".

Това каза пред БНР социалният антрополог доц. Харалан Александров. Той допълни, че щастливата глобализация, която ни е била обещана, се разпада, тъй като светът на отворените граници е разсечен брутално:

"Предстои да открием, че преобладаващата част от българите са по-скоро консервативни, патриархални, отколкото прогресистки настроени. Идват тежки икономически несгоди, които ще бъдат приписани на прозападното американско правителство. Макар че аз смятам, че по-голяма отговорност за това правителство носи Румен Радев".

Властта ще разпредели 75 важни постове в държавата

75 апетитни позиции, 12 от които за шефове на комисии и държавни регулатори, предстои да си разпредели управляващата коалиция в близкит...

Александров обяви, че при цялата конфликтност, тревожност, липса на перспектива се прибавя рязка икономическа криза, то това е сигурна рецепта за размирици:

"При дълбока криза или оцеляваш по единично или в малки групи, или се мобилизираш за бунт. В този смисъл съм съгласен с Христо Иванов, че биха спечелили партиите на Путин".

По думите на социалния антрополог България е разломена от няколко драматични конфликта - западно срещу руско, Украйна срещу Русия.

"Казусът със спасяването на коалицията, който се случва на фона на общото знание, че се изнася оръжие за Украйна, макар и през посредници, е класически пример, че ние сме научени да живеем в лъжа и в лицемерие, че избираме да го правим. Избираме да поддържаме две версии за света - публична и частна. Лекотата, с която хората избират да живеят в лъжа, отказът да мислят сложно, са потресаващи".

Опитва ли Кремъл да направи преврат в България? Говорят политолозите

След като "Газпром" обяви прекъсване на доставките на газ за България, вълна от вътрешнополитически коментари и скандали белязаха деня....

На въпрос за предстоящите отношения между правителството и президента, той отговори, че когато едно общество е в дълбок регрес, то започва да функционира на много базисни и архетипни модели:

"Има гневни и непораснали младежи, които искат да разчистят света на бащите, за да триумфират. И конфликтът води до бащин гняв. Те са в позицията на осиротели деца. Проблемът им е, че светят с отразена светлина. Проблемът на Кирил Петков е, че има авторитет назаем. Постоянно тича да си направи селфи с Фон дер Лайен, с Байдън. И казва - ето ме, аз съм ваш, аз съм истински лидер, вземете ме несериозно. Виждаме, че той е карикатура на лидер. Тъжно е да се каже това за един добронамерен, но объркан човек", каза още той и допълни, че "Продължаваме промяната" си търсят нов осиновител:

"Големият им шанс беше Бойко Борисов да ги осинови, той има потенциал за бащинство. Но в момента имат осиновител в лицето на Корнелия Нинова, тя е мъжествена майка. Виждаме едно скарано семейство, в което майката и бащата са в задълбочаващ се конфликт. И в това приемно семейство има две деца. Как ще свърши това? Те трябва да се плашат от Радев, Бойко е благ".

Александров подчерта, че предстои "перверзна ситуация на социалистическо съревнование кой ще е най-яростна опозиция на тази обречена власт".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика