Има сигнали за проверка срещу председателя на Антикорупционната комисия

5043
Има сигнали за проверка срещу председателя на Антикорупционната комисия
Снимка: БГНЕС

Подаден е официален сигнал за проверка на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Сигналът е дело на адвокат Николай Хаджигенов - човекът, който преди време защитаваше трима обвинени (Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев) за опит за умишлено убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски. Производството по този случай беше прекратено без изобщо да се стига до същинско дело.

Хаджигенов е подал сигнал директно до КПКОНПИ - заради странните разминавания между имотна декларация и имущество на Георгиев. Юристът посочва, че го прави, защото досега нямало подаден сигнал - защитна теза на самия Георгиев от вчера сутринта, когато така и не отговори по същество как така ипотекира тераса от 186 квадрата, след като твърди публично, че тя била обща част от имота. Според Наказателния кодекс, "който, за да получи кредит, представи неверни сведения, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева".

За какво призовава Хаджигенов: "... сезирам КОНПИ да извърши проверка на председателя си Пламен Георгиев, досежно притежавани от него имоти, подавани имуществени и данъчни декларации, наличие на разминавания между доходи и декларирано имущество във всички регистри, включително имотен и кредитен".

Същевременно гражданско движение "Боец" публикува в официалния си профил във Facebook, че Георгиев е излъгал, че няма сигнали срещу него. Движението твърди, че е подало сигнал още онзи ден. Председателят на "Боец" Георги Георгиев посочва, че секретарката на Георгиев е потвърдила в телефонен разговор, че сигналът е получен.

Вече два дни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова не отговаря на телефона си при опитите на Actualno.com да се свърже с нея за коментар. Нова телевизия обаче съобщи, че прокуратурата още обмисля да започне ли да проверява Георгиев заради имуществото му. А банката (ПИБ), от която Георгиев взема кредита за жилището си, посочва, че при оценката терасата от 186 кв. метра не е била включена, но председателят на КПКОНПИ имал достатъчно големи доходи и въпреки това отпуснатият му заем е в размер на 50% от данъчната оценка на имота. По имотна декларация на Георгиев апартаментът е купен за 293 374 лв., а взетият кредит е за почти 190 000 лева, но преди това имотът е обявен за продажба на двойно по-висока цена (265 000 евро).

Припомняме, че по Антикорупционния закон, за да бъде Георгиев свален от поста си, останалите членове на КПКОНПИ трябва единодушно да го решат. Тези членове, отново по закон, са избрани по предложение на председателя на комисията т.е. на Георгиев в случая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, ще гради доверие с него в личен план

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика