Йосипович: Мястото на всички страни от Западните Балкани е в ЕС

25273
Йосипович: Мястото на всички страни от Западните Балкани е в ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Разширяването на двустранното икономическо партньорство след присъединяването на Хърватия към Европейския съюз е една от темите в започващото у нас посещение на президента на Хърватия Иво Йосипович, предаде БГНЕС.

Хърватия е благодарна на България за подкрепата й за членството на страната в ЕС. Според президента на Хърватия Иво Йосипович има какво да се направи в сферата на икономическите ни контакти. Той допълни в интервю за БНР: "В политически план отношенията ни са отлични. Хърватия е благодарна на България, защото страната ви бе от онези държави, които подкрепяха влизането ни в ЕС. Когато става въпрос за икономическите и бизнес отношения, и двете страни да направят повече в тази посока.

И аз се надявам, че Хърватия като държава навлиза в период, когато със своите съседи и България в по-широк смисъл, която смятам за наш съсед, въпреки че нямаме обща граница, ще имаме повече пространство за развиване на търговските отношения и общи икономически отношения. От друга страна, би трябвало малко повече да поработим на взаимното ни опознаване, като размяна на културни състави, хора на изкуството, разширяване и връзките в сферата на туризма и всичко останало, което сближава, ако мога така да кажа, обикновените хора", каза Йосипович.

Според хърватския президент мястото на всички страни от Западните Балкани е в ЕС. По отношение на проблемите, които има Македония със своите съседи-членове на ЕС, Йосипович каза: "Двустранните спорове, които има Македония с някои от своите съседи, не би трябвало да бъдат пречка за членството в ЕС". Според него подобряването на отношенията между Сърбия и Хърватия може ли да допринесе за подобряването на цялостния климат в Западните Балкани: "Това е сигурно и ние направихме много и от двете страни доста в тази посока. След посещението ми в България отивам в Сърбия. Ние осъзнаваме, че подобряването на нашите отношения между Сърбия и Хърватия означават много за целия регион и за ЕС.

Това, което много тежи на сръбско-хърватските отношения, не е настоящето, а миналото. Има някои от тези въпроси, които остават доста тежки и затова не е лесно да се намери консенсус по тях. Но много от тези въпроси сме отворили, решаваме ги. Надявам се, че списъкът на тези въпроси да намалее бързо", каза той.

На въпрос защо липсват хърватски инвестиции у нас, Йосипович отговори: "За съжаление изглежда, че ние всички се намираме в един не много щастлив период от икономическата криза. Нямаме необходимия брой от инвестиции в Хърватия, колкото бихме желали. Истина е, че сега хърватските инвеститори започват да гледат и извън границите на страната ни. Вярно е, че Хърватия много би се радвала на инвестиции отвън, дори и от България, ако има интерес от вашите компании. Трябва да сте наясно, че икономическите отношения не могат да бъдат стимулирани с някакъв декрет.

Капиталът е много ясно мотивиран от успеха и печалбата и ще отиде там, където има печалба без значение дали става въпрос за Хърватия или България или някъде по-далеч. Затова правителствата на двете държави трябва да правят всичко, за да създават условия да насърчават инвеститорите и дадат ясна гаранция за стабилност за бизнеса, защото това е най-важното, което привлича чуждестранния бизнес където и да било", заяви още Иво Йосипович.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика