Йотова: За някои е важно да имат свои шефове на служби, докато хората в Старозагорско остават без работа

1592
Йотова: За някои е важно да имат свои шефове на служби, докато хората в Старозагорско остават без работа
Снимка: БГНЕС

"Сигурно е много важно да имаме служби, които да са "наши", но още по-важно е според мен, е да имаме граждани на България, които достойно полагат своя труд. Демографската политика е и въпрос на национална сигурност. Казвам го, защото в последно време е модерно да се говори за служби и за сигурност. Иронията е ясна - тогава, когато хората в Кюстендилско, Пернишко и Старозагорско, благодарение на "чудесно направените" териториални планове останат без работа, по-важно е да сложим за началници на тези служби наши хора."

Toва коментира вицепрезидентът Илияна Йотова по време на второто издание на глобалния ляв форум "Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата". Преди началото на дискусията Йотова даде и своя коментар относно внесения вот на недоверие към кабинета - прочетете още ТУК.

"Вярваме в трайните решения, а не решенията на парче. Впоследно време политиката е само пиар, без съдържание в повечето случаи. Няма по-належаща тема в България от демографските проблеми. В България сме силни в теоретичните постановки, но ни липсват предложения за практика", добави Йотова и подчерта, че категорично няма да развеят бялото знаме по отношение на демографските проблеми.

Още: Всеки трети българин мисли за емиграция, 3/4 от младите отлагат създаването на деца заради ниски доходи (ГРАФИКИ)

"Аз съм от последните оптимисти, които смятат, че не всичко е изгубено. И че сега е времето да се вземат мерки. Всички заедно да осигурим сигурността на България. За мен сигурността е в основата на разплитането на здраво стегналия ни за гушата демографски възел", каза още Йотова.

Според нея само левомислещия човек мисли по тези въпроси.

"Сигурността не само националната сигурност. Сигурността преди всичко е социална, а това без лява политика и лява идеология не може да стане", добави още Йотова. Много широко рекламирана, особено преди избори, е да върнем българите в България. Това не може да бъде самоцел в 21 в., когато човек има пълното основание да търси себе си там, където смята, че е най-добре. Убеждението ми, и на мен, и на президента Радев, и на нашата институция, е че няма по-належаща тема за България от демографския проблем", подчерта вицепрезидентът.

Социалистите с фокус върху демографията

Иначе форумът на тема "Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата" е организиран от делегацията на българските социалисти в Европейския парламент в състав Петър Витанов, Сергей Станишев, Елена Йончева, Цветелина Пенкова и Иво Христов. Дискусията е част от второто издание на "Форум за прогресивни леви решения", а акцент на обсъжданията по време на събитието бе  демографската трансформация като едно от основните предизвикателства.

Още: Станишев настоя за демографски вицепремиер в следващия кабинет

От организаторите подчертават, че демографската трансформация вече беше оценена от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европарламента (S&D) като едно от основните предизвикателства пред бъдещето на Европа с ниво на сложност, сравнимо със зеления и цифровия преход. През 2050 година 50-70% от днешните професии няма да са на пазара на труда. Очаква се пикът на човечеството да е през 2065 година – 11 млрд. души.

В България вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама жители. Всеки ден изчезва едно село, всяка седмица един малък град, всеки месец един средно голям град и всяка година един голям град с мащабите на областен център. Ако тази тенденция не бъде пречупена, до средата на века България ще наброява около 5 млн. души, а делът на населението над 65-годишна възраст ще достигне близо 40 на сто, подчертават от S&D.

Още: Атанасов: Президентът няма правомощия и задължения в областта на сигурността

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика