Каракачанов: Закупуването на бойни самолети ще увеличи държавния дълг

5237
Каракачанов: Закупуването на бойни самолети ще увеличи държавния дълг
Снимка: БГНЕС

В края на следващата седмица у нас ще дойде американска делегация, която да проведе окончателните преговори за покупката на осем самолета F-16 за нуждите на българската армия.

Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на парламентарния контрол .

Финансовото министерство пое нов дълг за покупката на F-16

Министерството на финансите е емитирало извънредно нов вътрешен дълг на обща стойност 300 млн. лева, съобщи bTV. Това става, след като ...

По думите на Каракачанов преговорите за новите самолети продължават по график. Единствено може да има забавяне заради кадровите промени в американската администрация. Каракачанов очаква среща с американският секретар по отбрана още следващата седмица ако няма промяна.

България избра американските самолети Ф 16. Според първоначалната оферта цената на осем от изтребителите за нас ще бъде 2,2 млрд. долара.

Сумата не е заложена в бюджета на държавата тази година и за да бъде финансирана министерството на финансите планира да увеличи нивото на държавния дълг.

До този момент ведомството е пуснало емисия облигации за 300 млн. лева. Според заложените текстове в държавния бюджет максималният дълг, който държавата може да поеме е до 1 млрд. лева.

Каракачанов заяви още, че е създаден е екип за общ контрол и финализиране на преговорите от министерствата на отбраната, на външните работи, на икономиката и на финансите, като от 7 до 9 май представители на всички цитирани министерства са провели поредица от консултации.

САЩ официално ни предложиха договор за осем изтребителя F-16

Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи днес на българското Министерство на отбраната предл...

Преговорите се проведоха на две нива – политическо и експертно. Преговорните екипи са изготвили доклади за срещите, уточни военният министър.

Не приемам отношението относно компетентносттта на преговарящите екипи. Това са високо ценени експерти във ведомствата, в които работят и от които са оторизирани да водят преговорния процес, подчерта Каракачанов.

"Не поставям под съмнение компетентността на хората. Вие обаче преговаряте с една нация, която държи на достойнството си. Смятате ли, че този екип успя да спази всички параметри и направи всичко възможно това, което беше гласувано в парламента, да се спази", попита депутатът Георги Вергиев от ПГ на БСП.

"Хората от преговорните екипи си свършиха работата. Те представят достойнството на България. Принципът на преговорите е реципрочност. Така, както са подадени от страна на САЩ преговарящите, няма как да отиде министър-председателят на преговаря с тях.

Мога да ви уверя, че екипите си свършиха работата, друг е въпросът какво ще произлезе от преговорите, тъй като те продължават, каза още Красимир Каракачанов.

Държавата има пари за самолети и субсидии, но не и за болни деца

България ще купи бойни самолети F-16 от САЩ, като се очаква да плати за тях сума от порядъка на около 2 млрд.лв. Няма да се спирам подр...

Припомняме, че преди дни Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи на Българското министерство на отбраната предложениe за сключване на договор.

То съдържаше евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал.

По-рано през юни вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов заяви, че максималната сума, която България може да си позволи да плати за американските изтребители F-16, е 2 млрд. лева.

"Няма да режем нито от бройката, нито от способностите на самолета", категоричен бе Каракачанов. Той уточни, че гласуваната от Конгреса на САЩ финансова рамка (за 8 многоцелеви изтребителя F-16 Block-70 на стойност над 1.6 млрд. долара - бел. ред.), е разрешението, което той дава на американското правителство като таван, а не е сумата, на която да бъде сключен договорът с България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика