Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кенет Мертен: Все още анализираме ефекта от санкциите „Магнитски“ тук

25 февруари 2024, 19:30 часа • 2002 прочитания

Все още САЩ анализират ефекта от санкциите „Магнитски“ в България. Това каза в предаването „120 минути“ по bTV посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Той не назова дали санкционния списък за българи ще се разшири.

Още: Спряха делото на Пеевски в САЩ срещу санкциите по "Магнитски"

„Глобалният закон „Магнитски“ е начин да се разкрие корупцията, но истинската цел е да се промени поведението на хората – да се спре проблемното поведение и да се отвори нова страница, да се правят нещата по различен начин. Все още следим внимателно случващото се във всяка страна, включително България. Струва ми се, че е още малко рано да оценяваме колко успешно е било“, каза той.

Борбата с корупцията

Според него е важно, че „през последната близо година българският парламент прие закони, насочени към съдебната реформа, предприемайки стъпки в борбата с корупцията“.

„Важното е да има закони и механизми за засичане на корупция, да се намерят виновните и да се гарантират наказания. Много се радваме да видим през последната близо година, че българският парламент прие закони, насочени към съдебната реформа, предприемайки стъпки в борбата с корупцията. Много сме горди със съвместната работа, която сме свършили с различни организации от гражданското общество през годините, за да се повиши осведомеността за този проблем. Мисля, че България, както и други страни, работи активно по темата. Всички се борим с това как да се справим с тези предизвикателства и България работи в тази посока“, каза Мертен.

За НАТО

Той увери, че НАТО ще защити всяка една страна членка на Алианса. „Това е договор, който САЩ и всяка страна членка на НАТО са се ангажирали да изпълняват. Той е приет от всички парламенти и законодателни органи, заложен е в закона. Това са неща, които съществуват открай време. Мисля, че настоящата администрация вярва и президентът Джо Байдън неколкократно е заявявал, че САЩ ще работят с партньорите си в НАТО, за да се отбранява всеки сантиметър територия на НАТО, ако възникне заплаха. Мисля, че това е най-добрият отговор, който може да се даде“, категоричен бе посланикът.

Санкциите срещу Русия

Мертен говори и по темата със санкциите, наложени на Русия заради нахлуването в Украйна. „Мисля, че санкциите са ефективни. Ние, както и съюзниците ни тук в Европа, постоянно обсъждаме какво бихме могли да направим, за да бъдат санкциите ни още по-ефективни. Не мисля, че е тайна, че Русия е активна в това да намира начини за заобикаляне на санкциите, които са наложили САЩ, Обединеното кралство и ЕС. В някои случаи успяват, но ние продължаваме внимателно да анализираме въпроса и да търсим начини за запълване на пропуските или намиране на нови начини да бъдат по-ясни позициите ни и да направим санкциите по-болезнени, ако щете“, заяви посланикът.

Още: Мертен: Украйна успява да удържи срещу Русия с помощта и на България

Енергийната сигурност на България

Според него, България няма вина за прекратяването на доставките на газ от страна на Русия. „България свърши много добра работа в намаляването на зависимостта си от Русия, от една-единствена страна. Русия прекрати доставките на газ за България на 27 април 2022 г. Така мисля. Това не беше провокирано от нищо. Русия просто реши да го причини на България“, категоричен бе той.

Още: От F-16 до завръщането на Божков: Говори посланикът на САЩ в България

„Гордеем се, че успяхме да работим съвместно с вашите длъжностни лица тук и да се опитаме да помогнем на България да намери алтернативни източници на газ. България също така разглежда начини, по които да диверсифицира от ядрена енергия, съсредоточена само върху руски доставки, източници и оборудване, към други възможности. Това са все добри новини. Много се радваме, че подписахме двустранно споразумение миналата седмица с България за сътрудничество в сферата на гражданската ядрена енергетика. Ще има централа на „Уестингхаус“, която ще бъде построена тук през идните години. Това са все добри, важни и много разумни стъпки, предприети от България, за да се гарантира по-голяма независимост. И накрая, ще спомена нефта като ключов въпрос. До неотдавна зависехте от базирана в Русия компания за рафинирани нефтени продукти. Доколкото разбирам има насърчаване от страна на правителството и други да се намери неруски купувач за обекта тук, в България. Считаме, че това би било добра идея. Бихме се радвали този обект да бъде в български или европейски, а не руски ръце в идните години“, каза още той.

Смъртта на Алексей Навални

Посланик Мертен взе отношение и за кончината на Алексей Навални. „Смъртта на г-н Навални, за която скърбим и предаваме съболезнованията си на неговата вдовица, се дължи на президента Владимир Путин, на политиката и режима, който е установил в страната. Такива хора, за които може да се спори дали присъдата им е била легитимна… никой не бива да умира в затвор, докато излежава присъда. И мисля, че Русия, за съжаление, е станала държава, която толерира подобен вид неща, каза американският посланик.

Още: От какво е починал Навални: Отговорът на украинското разузнаване (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес