X
 
 

Ключови разлики в уж приличащите си тези за ЕС на кандидати от ГЕРБ, демократите и "Волт"

1636 4
photo of Ключови разлики в уж приличащите си тези за ЕС на кандидати от ГЕРБ, демократите и "Волт"
Снимка: Getty images/Guliver
Три федералистки тези в платформите на конкурентите за евроизборите Лиляна Павлова (ГЕРБ), Стефан Тафров (Демократична България) и Настимир Ананиев (партия "Волт") видя модераторът на събитието "Визии за реформа в ЕС" - върховенството на закона, обща европейска отбрана, прозрачност и повече демокрация в Европа т.е. по-голямо участие на гражданите във вземането на политически решения.

Бившият министър на Европредседателството ни Лиляна Павлова е категорична, че този път евроизборите са решаващи за Европа. "Европа мина през няколко кризи – финансова, икономическа, мигрантска и ако можем да кажем, че сега се стабилизира, предизвикателствата са много сериозни и бъдещето ѝ зависи от въпроса за единственото", уточни Павлова. Тя изтъкна, че по време на Българското председателство на ЕС акцент беше именно темата за единството. "Нуждаем се от по-силна Европа – Европа, която защитава повече гражданите си и стои по-близо до тях", подчерта Павлова.

Прогноза: Ако има евроизбори във Великобритания, Фарадж ще ги спечели

"Партия Брекзит" на Найджъл Фараж излезе начело за европейските избори, показват две отделни проучвания на общественото мнение, според ...

Като предизвикателства пред ЕС тя посочи сигурността, опасностите от тероризъм, климатичните промени, дигитализацията, иновациите и подчерта, че трябва да бъдем адекватни на времето. Като тревожни факти Павлова изтъкна, че две трети от европейците са "флуидни" - не са решили за кого ще гласуват. Петте най-големи проблеми, според Павлова, са ислямската радикализация, икономическата криза и търговските войни, климатичните промени, миграцията и национализмът, който може да разруши Европа. Кандидатът за евродепутат на ГЕРБ счита, че за решаването им трябва да има по-добре работещи институции и да се даде възможност някои решения да се вземат с квалифицирано мнозинство.

Същевременно Стефан Тафров изтъкна като най-важно Европа, която е по-близо до гражданите. По думите му ако има засилване на националпопулизма, то е заради отчуждението от европейските институции и това, че хората чувстват Европа далечна. Рецептата за противодействие според него е засилване на ролята на Европейския парламент, защото това е единственият орган на ЕС, избиран пряко от гражданите на ЕС. Според Тафров ЕП трябва да улесни достъпа до информация за гражданите. Той обърна внимание на ролята на ЕП по спазването на върховенството на правото, подчертавайки че гражданите искат ЕП да засили своята функция по отношение на държавите-членки, които имат проблеми в тази област. Тафров разказа, че обикаляйки страната, хората масово му споделят, че не разбират с какво ще им помогне Европа да възстановят доверието си към нашите институции. „С какво ще ни помогне Европа да повярваме на българската прокуратура“, посочи Тафров цитат на избиратели, с които говорил.

Тафров вижда бъдещето на ЕС с обща европейска отбрана и обща европейска армия. Той е категоричен, че трябва да се групират европейски страни при закупуване на военно оборудване и оръжие, както и да не се стига до противопоставяне на ЕС и НАТО. Да има многонационални бригади и многонационални щабове, предлага още той що се отнася до бъдещето на ЕС и обясни, че така сътрудничеството ще стане всекидневие.

Кандидатът на демократите обърна специално внимание и на медиите, припомняйки с тревога, че сме на 111-то място в света по медийна свобода. България е на последно място на Балканите, с изключение на Турция и държави, които не са в ЕС, са пред нас. Той обърна внимание, че когато европейското финансиране минава през правителството, деформациите са неизбежни, включително при медиите.

ЦИК съобщи кои ще са номерата за преференции на предстоящите евроизбори

Преференциите за кандидатите за евродепутати ще са с номера от 101 до 117 в бюлетината за евроизборите на 26 май. Това съобщи говорител...

Настимир Ананиев пък подчерта, че повечето българи не се чувстват европейци, въпреки че 12 години сме в ЕС. "Много малко се прави в България, за да разберат те какво прави Европа, за да се почувстват европейци", смята той и препоръча да се работи повече в тази насока. Като пример Ананиев посочи наказателните процедури на ЕК, които карат България да променя законодателството си в европейска посока. Партия Волт иска да използва европейските лостове, за да се случват нещата, които в България не се случват, уточни лидерът на "Волт". Той смята, че Европа има нужда от поправяне - "може да не е счупена, но има нужда от поправяне". Ананиев разкритикува Юнкер, че представя пет сценария за бъдещето на Европа – все едно пред едно дете да сложиш пет десерта и да му кажеш да си избере един. „В Европа има слабо лидерство“, е изводът на Ананиев.

В момента ЕП представя 44% от европейските граждани, а останалите 56% не са представени, защото не са гласували, отбеляза Ананиев, изтъквайки колко е важно да се гласува. Промяната, която "Волт" иска е председателят на ЕС (европейският президент) да се избира директно от хората и прозрачността, която е огромен проблем, да бъде решен. Като положителен пример Ананиев посочи Ирландия – там към всяка институция ще има граждански асамблеи.

Както и Тафров, Ананиев подкрепя обща европейска армия. Много е важно ЕС да има силна отбранителна стратегия и да можем да разчитаме на подкрепа, също да има и единна външна политика, уточни лидерът на „Волт“.

Всички участници в събитието разпространиха апел към проевропейските партии - срещу популизма.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • за кандидатите, Доган и единствената алтернатива на ГЕРБСП-ДпС-ОПгетата 3 за кандидатите, Доган и единствената алтернатива на ГЕРБСП-ДпС-ОПгетата преди 1 месец Профил на трол?
  За ТЕЦ ДОГАН от -21:52(до -19:37 мин.) ТУК: facebook.com/dsb.bg/videos/601750767012036/UzpfSTk5NTM0Mjg0MDYyOTg5MDoxMjYzOTMzNDIzNzcwODI5/?ref=tahoe
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  И щом един такъв Дегенерат като ананиев казва , че е важно да се гласува то значи НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ГЛАСУВА или Гласувайте за Атака. Но този Дегенерат ананиев сам признава , че тази бърлога наречена ес/парламент представлява 44% значи НЯМА ЛЕГИТИМНОСТ. F....F eu F...F AND **LL
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Това последното е абсолютна ЛЪЖА. Това за повечето демокрация. Никога целта на Творението на Сатаната ес не е било повече демокрация , а просто стъпка към Новият Babylon./United World Goverenment./ Но с СГРЕШЕНА СТРУКТУРА. За съжаление повечето мой другари и другарки мислят по зададеният калъп. Аз не съм ес/скептик , аз съм просто за Свят без ес / Babylon/ Да и те са за това , но мислят по зададен виж още ›› ият калъп
 • Октомври 1.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Кой изгражда ес. Ами ДЕГЕНЕРАТИ и от Изток и от Запад алчни и крацдливи и понеже са и абсолютни човешки отп*дъци интересуващи се само от търговията и не могат да придобият нужното им единство. Тук неговите агенти се опитват разбира се да подържат огромната му шизофрения с цел приспиването на Народа , но с мен са ударили на камък/ СТОМАНА/ F....F eu F....F AND **LL.
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Най-добрите бисери от матурите през последните години

Матурите никога не минават без големи гафове в знанията на зрелостниците. Притесняваме се да разберем какви ще бъдат те тази година, но решихме...