КС ще се занимава с казуса "всички обичат Делян"

1258
КС ще се занимава с казуса "всички обичат Делян"
Снимка: БГНЕС

Съдиите в Конституционния съд допуснаха днес делото по искането на левицата срещу решението на парламента от 4 октомври, с което управляващото мнозинство отхвърли оставката на Делян Добрев (ГЕРБ).

С голямо мнозинство от 10 на два гласа КС днес допусна за разглеждане искането на 62 депутати от БСП за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание, с което депутатите отказаха да приемат оставката на Делян Добрев, подадена след скандала "Кумгейт" - за прояви на шуробаджанащина в общинското ръководство на Хасково. Добрев е от Хасково и е избран за депутат с хасковската листа на ГЕРБ.

Антон Кутев: Добрев е използван от своите за вътрешнопартийни битки

Делян Добрев е използван от своите за вътрешнопартийни битки, коментира депутатът от БСП Антон Кутев. Той коментира думите на Добрев, ч...

В съда имаше спор дали делото може да бъде допуснато, тъй като актът на парламента не е обнародван в "Държавен вестник" и реално акт няма.

В крайна сметка КС приема, че актът за отхвърляне на оставката не е бил обнародван и това нарушава остовния закон. По конституция приетите от Народното събрание актове се обнародват не по-късно от 15 дни след приемането им.

"Отстраняването на този недостатък е извън волята на сезиращия субект. Затова Конституционният съд приема, че в този случай искането за установяване на противоконституционност на необнародваното, но породило правни последици решение може да бъде допуснато за разглеждане по същество", пише в определението. Докладчик по делото е Константин Пенчев.

КС нарежда на парламента да публикува решението си в "Държавен вестник" до 30 дни.

Цветанов: ГЕРБ не бламира Борисов, в постоянен контакт сме

Зам.-шефът на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията Цветан Цветанов отрече твърденията, че депутатите са бламирали премиера Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика