Кунева все пак обещава румънски опит в борбата с корупцията

6055
Кунева все пак обещава румънски опит в борбата с корупцията
Снимка: БГНЕС

Не се нарича независима прокуратура и има много голяма разлика – няма една зависима и една независима прокуратура. Няма как престъпление, свързано с корупция, което да се гледа от независима прокуратура и например убийство, което да се гледа от зависима прокуратура. В Румъния им специализирана прокуратура – директорат, който е в рамките на системата на прокуратурата, поясни вицепремиерът Меглена Кунева пред Нова телевизия.

С румънския правосъден министър говорихме за техния опит, но вече в Румъния има обвинения, че тяхното звено действа като политическа бухалка. Това, което са направили северните ни съседи, е това, което направихме в България със Специализирания съд. Думата „специализиран” не произвежда по магически начин справедливост, подчерта Кунева. И припомни – в Румъния вземат служители от различни структури на правосъдната система, не само юристи и те работят под една обща шапка по определени случаи. У нас между ДАНС, правосъдното министерство и прокуратурата има сключено споразумение, за да се работи само по случаи за корупция, добави вицепремиерът.

Христо Иванов ще продължи реформата, въпреки предложението на ГЕРБ

Във връзка с внесените от група народни представители от ГЕРБ предложения за промени на Закона за съдебната власт (ЗСВ), министър Хри...

Кунева смята, че до няколко месеца може да има резултат от работата на съдебната система, ако стратегията на сегашното правителство сработи. Става въпрос за т.нар. втори стълб – нов административен орган, с функции, които събират функциите на КПУКИ, на Сметната палата и БОРКОР. Ще се искаме възможност органът да разполага и с възможност да се занимава с банкова тайна, обясни вицепремиерът.

За назначаването на служители в този орган ще има тестове за лоялност, като България вече говори с международни партньори, за да оформи тестовете, добави Кунева. Тя посочи, че в този орган ще се подават сигналите за разлика между официални приходи и демонстриран стандарт на живот при някое лице – това ще е специализацията му. И за да се вижда как се върши работа, ще има външен одит всяка година. Ако съответната структура не работи добре, разпука се и се прави нов орган, категорична беше Кунева. Тя призна, че все още не е ясно дали органът ще е колегиален т.е. тип комисия или едноличен т.е. тип агенция. Вицепремиерът посочи, че тя подкрепя втория вариант, макар че призна, че ако човекът, управляващ органа, е неподходящ, може да има сериозни пропуски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика