Мая Манолова: Най-важната промяна в Изборния кодекс е премахването на "мъртвите души"

34439
Мая Манолова: Най-важната промяна в Изборния кодекс е премахването на "мъртвите души"
Снимка: БГНЕС

Новият Изборен кодекс предвижда за първи път да може да се гласува за личности, освен за партийна листа, чрез преференциално гласуване. Това заяви зам.- председателят на Народното събрание Мая Манолова. Тя обясни, че най-вероятно при провеждането на следващите национални избори, хората ще могат да упражнят вота си едновременно с бюлетини и машинно, като бюлетините ще се печатат под контрола на БНБ и ще бъдат номерирани, за да има яснота за това колко са напечатани, употребени, невалидни и колко се връщат.

Манолова коментира, че една от важните промени в Изборния кодекс трябва да засегне т. нар "мъртви души", чието изваждане от избирателните списъци е сложно заради липсата на информация за тези хора. „Предлагаме гласувалите на следващите национални избори - европейските, да станат база за едни списъци за активна регистрация.

Новият Изборен кодекс може да бъде приет окончателно до Коледа

Моята цел и мисля, че това е реално – до края на тази сесия да бъде приет окончателно новият Изборен кодекс. Това е реално и норм...

Освен това в един период от време до следващи национални избори останалите граждани, които не са гласували на европейските избори, но желаят да бъдат в списъците, ще могат активно да се регистрират по един облекчен начин - по електронен път, чрез заявление или по пощата, обясни още пред БНТ Манолова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика