Местан каза: ДПС предпочита избори до края на тази година

25985

Анализът на евроизборите прави невъзможен пълния мандат на кабинета Орешарски. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в нарочна пресконференция.

Лидерът на ДПС посочи три варианта за развитие на България – избори две в едно заедно с местните избори през пролетта на следващата година, избори догодина по това време и избори до края на годината. При третият вариант означава оставка на кабинета Орешарски до септември, плавно предаване на властта на служебен кабинет и избори в края на ноември или началото на декември тази година.

Овчаров: Ако Станишев иска да запази авторитет, да мисли за оставка

Цялостно обновление на БСП трябва да започне от ръководството. Ако Сергей Станишев иска да остане авторитет в партията и в държавата, ...

На никого не налагаме това, което предпочитаме. А и при този вариант трябва да се съобразим с подготвянето на държавния бюджет за следващата година. Ако има избори в края на годината, бюджетната процедура ще бъде засегната. Дори обаче правителството да подаде оставка сега, пак ще има проблем с нормалния график за бюджетната процедура, посочи Лютви Местан.

Отворени сме за разговори точно заради тези проблеми. Вчера разговарях с г-н Станишев и мисля, че сме в добър диалог - но е разбираемо след резултата на евровота БСП да има нужда от повече време за анализ. Не съм говорил с г-н Борисов, разговорите ни са задочни - чрез медиите. Да не забравяме обаче, че едно управление има смисъл да продължи, само ако може да трансформира "режима на оцеляване" в режим на успешно управление. Искам да подчертая, че управлението на това правителство издържа на сравнения с предишни управление, направи тънък намек Местан в опит да остане в хлъзгава позиция.

Партийният интерес на ДПС е кабинетът Орешарски да продължи да управлява - особено на база вотът, който получихме. Ние обаче поставяме на първо място интересите на страната - затова говорим за нова формула на властта, но това е компетенциите "единствено на Негово величество Суверенът", размекна се Местан.

Имам съзнанието, че поемам тежък риск с тази пресконференция, защото са възможни най-различни интерпретации на това, което ще ви представя като анализ на ДПС от резултатите от евровота. Нека си спомним, че при предишното ми изявление по темата имаше заглавия като „ДПС произнесе присъдата на кабинета Орешарски”. ДПС не произнася присъди, няма да го прави и днес, подчерта лидерът на Движението за права и свободи.

БСП се надява числото три да е новата социалистическа мода

Общо три варианта за спасяване на положението с властта най-вече в очите на привържениците си обмисля БСП. Това съобщи вестник „С...

В българското общество бяха нагнетени очаквания, че евровотът ще даде отговор на много въпроси. Да, той даде отговор на някои въпроси, но постави и нови. Основният въпрос по отношение на вътрешната политика беше дали евровотът ще прелигитимира кабинета „Орешарски”. Ние още миналата година казахме, че животът на правителството формално няма да зависи има или няма аритметично мнозинство в парламента или от протестите, подсигури се Местан. И продължи – партиите, които стоят зад кабинета Орешарски, получиха 810 хил. гласа. А тези, които са срещу него, имат „800 и малко хиляди гласа” – това достатъчно ли е за алтернатива, попита лидерът ДПС.

Приемаме, че 800 хил. гласа не са достатъчна подкрепа за кабинета Орешарски. В случая не включваме доверието, което беше дадено на ДПС, каза Местан. Вотът като цяло обаче не дава основание за еуфория и не дава основание на никого „да размахва пръсти и да се връща към „аз форма”. И първата, и втората политическа сила губят гласове спрямо миналите парламентарни избори – БСП са със загуба от 500 хил. гласа, а ГЕРБ – над 400 хил. избиратели. И Реформаторският блок губи, при това два пъти – 144 хил. гласа сега, а на предсрочните парламентарни избори партиите в Блока имаха общо 300 хил. гласа, направи сметката Местан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика