На първо четене: Копърките се връщат по улиците

4252
На първо четене: Копърките се връщат по улиците
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, с които по улиците на практика ще бъдат върнати такситата, които возят на завишени цени или т.нар. „копърки“.

Идеята беше приета със 106 гласа "за", 41 "против" и 9 "въздържал се".

Гроздан Караджов: Такситата не внасят ДДС

Протестът на таксиметровите шофьори от вчера е забранен от закона и е срещу въвеждането на правила за тази услуга. Toва каза пред bTV д...

Предложението, внесено от ГЕРБ, връща старите правила, при които таксиметров превоз може да се извършва и от водачи, работещи от името на регистриран превозвач, но за своя сметка. Депутатите забраниха това през декември с промени в Закона за автомобилните превози, предложени отново от народните представители на премиера Бойко Борисов. Малко след това влизането в сила на новите правила беше отложено за 1 април, за да могат шофьорите да се лицензират или да подпишат договор с лицензирана компания.

В началото на този месец обаче ГЕРБ решиха, че приетият проект е бил грешка, която искат да поправят с промени в Закона за местните данъци и такси. Промените предвиждат и за всички останали дейности превозвачите да се облагат по Закона за корпоративното подоходно облагане или Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Предвижда се конкретният размер на данъка да се определя с наредба на съответната община като бъде в определени граници - от 400 до 1000 лева за година. Данъкът ще се дължи за всеки отделен автомобил, с който се извършва превоз на пътници. Той ще се декларира до 31 декември на предходната година и ще се плаща на две вноски - до 31 декември на предходната година и до 30 юни на годината, за която е дължим на общината. За предплатения данък ще се прави отстъпка от 5 на сто.

След протести миналата седмица на таксиметрови шофьори, недоволни от това, че от 1 април трябва да преминат на патентен данък, ГЕРБ и АБВ се обединиха около идеята за намаляване на долния размер на границата на патентния данък от 400 на 300 лева, което било важно най-вече за превозвачите в малките общини. С промяна се предлага още разрешението за превоз на пътници да бъде едногодишно. Записани са и правилата, по които се дават отказ за издаване на разрешение или се прекратява издадено вече, тъй като те в момента не са уредени в закона. Предвиден е преходен период за издадените вече разрешения за превоз на пътници, който обаче не може да надхвърля 31 декември 2017 г.

Променят патентния данък за такситата

Между първото и второто четене на закона за местните данъци и такси депутатите от ГЕРБ внесоха промени относно патентния данък на так...

По време на дебатите от опозицията остро разкритикуваха предложените промени, като ги обявиха за „лобистки“.

„Този парламент е пропит с лобизъм“, каза Георги Свиленски от левицата. Той обяви, че протестите на таксиметровите шофьори са организирани от управляващите. „За пръв път виждам протести, организирани от управляващите. Направихте го, за да си вкарате лобистките текстове“, уточни той.

Тезата му беше подкрепена от Георги Търновалийски, също от БСП. „Продължаваме да твърдим, че законопроектът обслужва интересите на по-големите компании. Той не слага ред в този бизнес“, категоричен беше той.

Гроздан Караджов от Гражданската квота на Реформаторския блок, който е отявлен противник на идеята, също каза, че при предложените промени става въпрос за лобизъм. „Тук изобщо не става въпрос за данъци и такси. Не са проблемът те, нито е събираемостта на данъци. Това е камуфлажен закон, текстовете в него служат за украшение“, категоричен беше той. По думите му опитът на управляващите е да прикрият, че се връща едно старо положение. „Всичко останало е биберон, който да посмучете, докато те прокарват този законопроект", добави Караджов.

Представлението на такситата

Текстът е публикуван снощи във Facebook от бившия председател на транспортната комисия в парламента и депутат от Гражданската квота на ...

"Истинският вносител на този законопроект не е ГЕРБ, а са големите таксиметрови компании", съгласи се бившият социалист Георги Кадиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com