На първо четене: Малките зелени централи отиват на борсата за ток

1785
На първо четене: Малките зелени централи отиват на борсата за ток
Снимка: БГНЕС

От 1 юли 2021 г. всички зелени централи с мощност над 500 киловата до 1 мегават ще продават произведения от тях ток на борсата. Това решиха депутатите, след като приеха на първо четене изменение в Закона за енергетиката.

Законовата промяна е следващата стъпка към въвеждането на пълната либерализация на пазара на едро на електроенергия, предаде 24 часа.

И най-малките ВЕИ отиват на борсата за ток

И най-малките ВЕИ отиват на борсата. От 1 юли догодина зелените централи с мощност от 500 киловата до 1 мегават ще продават тока си на ...

Производителите ще преминат от преференциални цени към пазарни и договор за компенсиране с премия, като не се предвижда преходен период, през който обществения доставчик да изкупува произведения от тях ток по преференциални цени и да я продава чрез борсовия оператор, за което ще бъде компенсиран от Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Така на свободния пазар ще излязат 136 производителя с обща инсталирана електрическа мощност 93,522 мегавата, посочват в мотивите си вносителите, сред които е председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Годишното производство на тези централи е около 171 554 мегават часа електрическа енергия.

Друга законова промяна предвижда отпадане на сделките за студен резерв за гарантиране на сигурността на електроенергийната система. Резервът за първично и вторично автоматично и ръчно регулиране Електроенергийният системен оператор (EСО) ще си набавя пак с търгове, но се нарича закупуване на разполагаемост за допълнителни услуги.

ЕСО ще осигурява необходимите резерви чрез сключване на договори за тези допълнителни услуги на пазарен принцип. Това е преходен период преди въвеждането на механизмът за капацитет, посочват вносителите.

Любомира Ганчева порица енергийния министър и посочи лобистко изменение в полза на фирми, близки до Цветелина Бориславова

Зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева отправи препоръка към енергийния министър- да не дава оценка кой човек е прост и кой е сл...

Зелените мощности, които влизат в експлоатация от 2021 г. ще бъдат освободени и от таксата върху произведената електроенергия, която е в размер на 5%, гласи друга промяна.

Между двете четения на закона се обмислят промени, една от които е да се задължат електроразпределителните дружества и ЕСО да обявяват всяка година свободните си мощности и къде се намират, така че да може да се ориентират инвеститорите в свободните мощности и да се предотврати правенето на излишни инвестиции, там където не е необходимо, обяви пред депутатите Николов.

Обмисля се и да се даде възможност на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" да може да консолидира един банков кредит от порядъка на 100 млн. лв., който да се инвестира в енергийна ефективност и Фонда да плаща лихвите именно по такива проекти.

Още: Любомира Ганчева порица енергийния министър и посочи лобистко изменение в полза на фирми, близки до Цветелина Бориславова

Малките фирми да не бързат със свободното договаряне на ток, съветват от EVN

Всички бизнес клиенти на електричество ниско напрежение от 1 октомври 2020 г. няма да имат регулирани цени, но това не означава, че са ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика