Найден Тодоров: Уволнението на Морфов е грешка от стратегическа гледна точка

2855
Найден Тодоров: Уволнението на Морфов е грешка от стратегическа гледна точка
Снимка: БГНЕС

Уволнението на Александър Морфов беше грешка от гледна точка на стратегическото мислене. Това мнение изрази пред Нова тв министърът на културата Найден Тодоров.

"Мисля, че хората не разбират къде точно е проблема. Пандемията от COVID-19 раздели хората по въпроса има или няма вирус, войната в Украйна. Сега Народният театър. Нашето общество се е изострило страшно много. Търсим поводи за скандали, търсим поводи да обвиним насрещния и всяка една възможност е използвана, за да се скарат дори приятели", заяви той.

Ново 20: Морфов не бил уволнен от Народния театър, само понижен

Александър Морфов остава режисьор в Народния театър. Това обяви служебният министър на културата Найден Тодоров. По думите на министър...

По думите му скандал като този в Народния театър е имало и преди, но никога не се е стигало толкова далече. „Помолих представители на протестиращите да дойдат при мен, защото бях в заседание. Казаха ми, че трябва да уволня на всяка цена директора на Народния театър. Няма да го направя, защото нямам юридическа обосновка за това. Аз не мога да си позволя да наруша закона, защото хората се вълнуват. Хората трябва да се успокоят. Начини могат да бъдат намерени”, категоричен е той.

Министърът припомни и началото на конфликта. „Този скандал започна с един артистичен протест срещу присъствието на Велислава Кръстева в театъра. Моята гледна точка е, че хората имат право на политически пристрастия, но театърът трябва да бъде политически свободна зона. Нещата след това се изостриха. Имаме проблем между директор и режисьор, но този проблем се засили от хората, които са около тях”.

Според Тодоров директорът на Народния театър е допуснал грешка с реакциите си след протеста на Александър Морфов. „Според мен още в самото начало директорът трябваше да отреагира. Той очакваше нещата да утихнат, но това не се случи. Може би той очакваше това чудо „да продължи три дни”. Но по някаква причина това чудо продължава и до днес”, заяви той. И допълни: "Според мен директорът на Народния театър трябваше да отреагира още в самото начало изключително ясно и категорично. В едната или другата посока. Без начение в коя. Той не го направи и изчака. И се стигна до ситуацията този месец".

По думите му от правна гледна точка дисциплинарното уволнение на Александър Морфов не е грешка. "Грешка е обаче от гледна точка на стратегическото мислене. Аз знам само един единствен начин да се поправят част от нещата и това са разговорите", посочи той.

Александър Морфов: На никого нищо не дължа, аз съм свободен

В първото си интервю след дисциплинарното си уволнение, Александър Морфов обясни защо изобщо е започнал протеста срещу вече бившата ПР-...

Александър Морфов: На никого нищо не дължа, аз съм свободен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика