Не дадоха ход на делото срещу Станишев

14482
Не дадоха ход на делото срещу Станишев
Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд не даде ход на делото срещу лидера на БСП Сергей Станишев за загуба на секретни документи. Съдът разпореди преписът да бъде изпратен в Народното събрание и насрочи дата за делото на 12 май, предаде „Фокус”.

Станишев не е получил препис от постановлението, което е основата за образуване на делото срещу него. При тези производства, това постановление замества обвинителния акт, и поне 7 дни преди заседанието трябва да получи копие. До настоящия момент, не го е получил. Проблемът е, че прокуратурата е сложила гриф за класифицирана информация на постановлението. Не ни го дават, защото е секретно. Това каза пред журналисти защитата на председателя на БСП Сергей Станишев адвокат Васил Василев.

Калфин: Чий депутат в момента е Делян Пеевски?

Евродепутатът и водач на листата на АБВ Ивайло Калфин коментира срещата-отчет, която управляващите страната в лицето на Пламен Орешарск...

„Трябва да му се връчи физически копие от постановлението. Защо трябва да се внася в Народното събрание. Повече от месец полагаме усилия да се намери начин да получим физически това постановление и делото да не се отлага. Към настоящия момент, се оказва, че някакви служители по класифицираната информация са по-важни от съда, и пречат на работата му. Това е ненормално”, добави Василев.

„Това решение на съда не решава нищо, защото няма никаква причина неговото ръководство да връчи на Станишев копие. Деловодството на парламента не е призовкар на съда. Работодателят се ползва, когато другите способи не работят”, посочи адвокат Василев.
„Проблемът идва от това, че този материал е внесен, за да размножи в още един екземпляр, някой трябва да благослови тази работа. Продължаваме да живеем в тъпа полицейщина, това не се прави и съдът продължава да го търпи. Към качеството на делото имаме съмнения отначало. Искахме да се върне, за да се махне грифът поне на постановлението. Всички сме подписали документи да не разгласим информация”, каза още защитникът на Станишев.

По думите му той е предупредил председателя на БСП да не се явява днес на заседанието по делото, защото е „безсмислено”.

Попитан дали има опасност Станишев да не получи преписът и до 12 май, адвокатът отговори: „България е държавата на неограничените възможности. Можеше да ми го връчат в залата, да подпиша декларация да не огласявам информация и щях да се задължа да го предоставя на Станишев”.

СГС започва делото срещу Станишев за изгубени секретни документи

Днес, 18 март, Софийски градски съд (СГС) ще проведе заседание по делото срещу лидера на БСП Сергей Станишев. Първото заседание по дел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика