Ненчев: Имаме ресурси да охраняваме въздушната си граница, няма да преговаряме с Турция

3087
Ненчев: Имаме ресурси да охраняваме въздушната си граница, няма да преговаряме с Турция
Снимка: БГНЕС

Имаме ресурси и възможности да охраняваме въздушната си граница. Това заяви военният министър Никола Ненчев.

"Нямаме намерение да преговаряме с Турция за съвместен AirPolicing, а и не би следвало да се внасят рестриктивни клаузи, които могат да доведат и до дипломатически проблеми със съседни страни. Вече имаме сключени двустранни споразумения за трансгранични операции по AirPolicing с Румъния и Гърция, които да се задействат в определени ситуации", изтъкна той.

Утре ще полети първият наш МиГ-29 с ремонтиран двигател от Полша

В авиационната база "Граф Игнатиево" утре ще бъде извършен тренировъчен полет на самолет МиГ-29 , който е ремонтиран по Споразумението...

"Механизмът за сключване на двустранни споразумения със съответна страна-членка на НАТО е такъв, че ние имаме възможността за избор и преценка на целесъобразността. Идентифицирали сме кръг от страни-членки, с които бяха проведени първоначални разговори за сондиране на мнение по принцип. Това са страни, с които ние вече имаме традиции и опит от провеждане на съвместни учения и тренировки или пък разполагат с авиационна техника, доближаваща се по параметри до нашата. Обществото ще бъде уведомено след одобрението на партньор от страна член на НАТО за съвместен AirPolicing", допълни Ненчев пред БТА, предаде Стандарт нюз.

Министърът коментира и евентуалната роля на съюзническите самолети в българското небе: "Тяхното присъствие гарантира, че можем да реагираме при много по-сложни атаки по въздух. А рискове за това, както беше оценено по време на срещата на високо равнище в Уелс, има и те са сериозни. И точно затова на тази среща беше отправена конкретна препоръка за засилване на охраната на въздушното пространство. Това вече направиха останалите държави по източния фланг на НАТО. Само България в момента не се е подсигурила по този начин".

Предложението за "водеща роля на българските Военновъздушни сили" би ограничило изпълнението на специфични задачи, обясни той.

"Приоритетно използване на българските ВВС е силно рестриктивно и такава поправка би ограничила ефективното използване на съюзническите самолети на наша територия, а оттам и целия замисъл за усилена мисия по AirPolicing. Тя би регламентирала задължителен режим за приоритетно използване на нашите самолети, дори и в специфични случаи, в които съюзническите самолети биха реагирали много по-адекватно, като се има предвид по-големите им оперативни способности. Все пак смисълът на тяхното присъствие е точно, за да можем да се възползване от тези способности. През 2014 г., когато Румъния опита да въведе подобен режим, канадското участие беше сведено до провеждане на летателни тренировки и учения. Те не участваха в мисии по AirPolicing. Това доведе до ясно заявеното неудовлетворение от военния представител на Канада в НАТО. Никой няма да докара пилотите си тук безсмислено, за да стоят те на земята. Трябва да запазим настоящите текстове, а не толкова да приложим рестриктивна схема", каза още Ненчев.

Ползваме самолети-пенсионери заради неразборията с МиГ-29?

Сагата около ремонта на изтребителите ни МиГ-29, която дори прокуратурата подхвана, ще накара Министерството на отбраната (МО) да не пр...

Припомняме, че преди дни командирът на българските Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Румен Раде заяви, че 2016 г. ще остане критична по отношение на водене на безпроизшествена летателна дейност и бойна подготовка.

"Истинското решение за бъдещето на изтребителната ни авиация, за нашата надеждност и за изпълнение на съюзническите ни ангажименти е придобиването на нов тип боен самолет и час по-скоро внасяне на проекта. Защото моите опасения са, че до края на тази година няма да има договор и определените целеви средства няма да бъдат оползотворени", заяви той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика