НГДЕК - "диамантът" в короната на българското образование

165940
НГДЕК - "диамантът" в короната на българското образование

Проблемите на Класическата гимназия съвсем не са от вчера и не започват с преместването й в сградата на 13 ОУ или азбеста в ремонтираната сграда на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие". Проблемите на училището за съжаление съвсем се не свеждат до местоположението му, нито пък решаването им. Оказва се, че гимназията е раздирана от вътрешни управленски драми още от години. Проучване на Actualno.com показва хронологията на нелицеприятните събития в НГДЕК от последните години.

Името на Ирина Абаджиева-Репуц (дъщеря на шефа на Съюза на командосите в България ген. Абаджиев) стана известно във връзка с „опасния” азбест в ремонтираната сграда на ул. "Баба" №16, който изникна дни след заповедта на министър Стоянович за връщането на гимназията там. Тя обаче е активна не от вчера. Друг е въпросът в интерес на или срещу НГДЕК.

Стоянович: Седмица след отстранаването на забележките по ремонта, НГДЕК трябва да се върне в "Модерно предградие"

Последната заповед на министъра на културата Петър Стоянович разпорежда Национална гимназия за древни езици и култури да остане в сг...

Според източник на Actualno.com oще в края на август 2012 г. се провежда среща в Министерство на културата, на която присъстват тогавашният министър на културата Вежди Рашидов, зам.-министъра Митко Тодоров, Красимира Филипова и други чиновници от министерството, Ирина Абаджиева-Репуц с още две майки на ученици, ръководството на училището и група учители, както и дългогодишния, вече пенсиониран, директор Гергина Тончева. По време на срещата Рашидов дава кратко изявление, от което се разбира, че срещата е организирана под натиска на тогавашния и вече уволнен заради досъдебно производство шеф на ГДБОП Станимир Флоров (по това време родител на ученичка от XI клас в НГДЕК). Рашидов изказва безпокойството, че конфликт между училищното настоятелство и педагогическия съвет би довел до съсипване на атмосферата в НГДЕК и би се отразил негативно на учениците и предупреждава, че на този, който пръв въвлече учениците в конфликт, ще му се поиска сметка. От разговорите се разбира също, че Ирина Абаджиева-Репуц е внесла огромен брой сигнали и жалби срещу училището във всевъзможни институции, включително ГДБОП. Само след няколко месеца именно на базата на тези жалби Мариела Папазова ще уволни четирима учители и чрез това ще всее страх у инакомислещите учители.

Въпреки подадени заявления за достъп до информация относно съдържанието на жалбите, Министерство на културата отказва искания достъп. Защо се отказа достъпът до резултата от проверките на институциите по жалбите не става ясно изобщо.

По-късно представители на институции заявяват, че жалбите, подадени от Ирина Репуц, са неоснователни що се касае до финансови злоупотреби, с изключение на експертите от Регионалната инспекция по образование (РИО). Те казват, че са установени известни дребни пропуски в училищната документация /дневници и др./, „хронични за всяко българско училище”. Възражение има и от представителите на Финансовата дирекция на полицията, които казват, че проверката по жалбата за даване на частни уроци още тече и не е завършила. До ден днешен по нея също няма никакъв резултат.

Ирина Абаджиева-Репуц е известна със своята активност в областта на образованието, заема председателски пост в множество НПО-та, а последната година нашумя с публичната защита на позицията, че държавата трябва да изплаща издръжката и на частните ученици. Същевременно от дълги години се твърди, че г-жа Гергина Тончева подготвя проект за частна класическа гимназия и именно затова се пречи на „простосмъртните” ученици на НГДЕК да се върнат в ремонтираната сграда. 

Тук е мястото да кажем, че Ирина Репуц е председател на Инициативен родителски комитет на родители на деца в частни училища.

Започват две независими експертизи в ремонтираната сграда на НГДЕК

На 20 февруари от 10:00 часа стартират две независими експертизи в ремонтираната сграда на Класическата гимназия. При вземането на про...

По време на същата среща от август 2012 г., попитана от зам. министър Митко Тодоров дали е предлагала приемът в гимназията да бъде намален от четири на две паралелки, както и дали в разговор с директора на Италианския лицей е предлагала сливането на НГДЕК с въпросния лицей, Ирина Абаджиева-Репуц не отрича и отговаря утвърдително. Всички са втрещени от подобно загробващо предложение, идващо именно от председателя на училищното настоятелство.

Гергина Тончева, която е свидетел на предложението, по никакъв начин не протестира срещу него.

Интересен факт е, че почти веднага след като е пенсионирана, г-жа Тончева става един от учредителите на Фондация  „Грижа за утре”,  заедно с Константин Папазов-Тити, брат на директора на НГДЕК Мариела Папазова, адв. Рада Йосифова, Иван Джиджев (бивш предстадател на Училищното настоятелство на НГДЕК), ген. Михо Михов, адв. Любомир Денев, арх. Белин Моллов, Симеон Василев, арх. Марин Найденов, Ирена Георгиева, Томислав Русев, Детелина Илиева, Дияна Найденова, доц. Веселин Янчев, Николай Иванов, проф. д-р Красимира Средкова, Мартин Несторов, проф. д-р Асен Гудев, Даниела Таскова, Гергина Тончева. Според официалното й представяне основната й дейност е организиране на форми за осъществяване на граждански контрол и подпомагане на компетентните органи за създаване и ефективно изпълнение на национална стратегия за развитие на децата, младежта и спорта в Република България. Председател на фондацията е Тити Папазов.

В края на 2012 година по инициатива на  Синдиката на българските учители (СБУ), е организирана среща между председателя на синдиката на учителите в НГДЕК Орлин Йорданов и и.д. директор Мариела Папазова. Целта на срещата е да бъде възстановен диалогът между учители и ръководство. Според източника на Actualno.com заедно с Мариела Папазова присъства брат й – Константин (Тити) Папазов, който постоянно саботира разговора, повишава тон, обижда и се нахвърля върху председателя на синдикалната организация към СБУ при НГДЕК, скубейки го и дори къса откритото писмо при опит да види подписите и имената на 22-та учители, които са го подписали. Всичко това се случва и в присъствието на представител на Министерството на културата.

Друг интересен факт е, че точно когато става публично известно, че към сградата на НГДЕК на ул. „Баба” 16 потичат 2,2 милиона за ремонт, с акцент „достъпност на средата за деца с инвалидни потребности”, Ирина Репуц организира кампания в училището под надслов „Събери три капачки – купи една инвалидна количка”.

Няма никаква опасност в сградата в кв. Модерно предградие на НГДЕК

Лизардитът не е азбест, това я заявил експерт от Националният център за обществено здраве, съобщи репортер на Actualno.com. Припомняме...

По настоящем Репуц съвместява всички свои неизброими председателствания на най-различни фондации, неправителствени организаци, комитети и сдружения веднъж с председателстването си на Настоятелството на НГДЕК и втори път – с лидерството си на Християндемократическата партия. Училището е надпартийна структура и е интересен въпросът дали в случая няма морална несъвместимост на интереси.

Напомняме, че на 17 февруари тази година Мариела Папазова (която по това време официално е в болничен) е забелязана пред Министерство на културата, отново в компанията на брат си Тити Папазов.

Няколко дни по-късно, в абсолютно противоречие на заповедта си за връщането на учениците в ремонтираната сграда на НГДЕК, министър Стоянович излиза с изявлението, че няма аргументи да върне децата там.

Интересите около НГДЕК явно надминават височината на факта, че вече пети месец близо 500 деца стоят в опасна сграда всеки учебен ден. До момента нито един държавник не е заявил отговорност относно живота и здравето им, но "игрите" продължават.

Очаквайте скоро и други разкрития, свързани с Класическата гимназия

НГДЕК остава в сградата на 13 СОУ до края на експертизите

Класическата гимназия остава в сградата на 13-то училище до приключване на текущите изследвания и експертизи, предаде БГНЕС. От Минист...

На снимката: Гергина Тончева позира до порно звездата Илона Сталер

Вижте по-подробно Техническия паспорт на 13 ОУ тук

Вижте още снимки от сградата на 13 ОУ

Така изглежда ремонтираната сграда на ул. "Баба"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика