Нинова: До 15 август БСП държи мандата, за да се избере шеф на КЕВР

4810
Нинова: До 15 август БСП държи мандата, за да се избере шеф на КЕВР
Снимка: БГНЕС

До 15 август БСП държи мандата, за да се избере шеф на КЕВР. Това стана ясно след изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание след среща с ПП, ДБ и ИТН за ситуацията с КЕВР. Тя се създаде след като Конституционният съд обяви за противоконституционен изборът на шеф на регулатора

"Благодаря на ръководствата на парламентарните групи с четирите партии, с които разговаряме за съставяне на кабинет. Проявиха и разум, и разбиране, за сложната ситуация, в която се намираме след решението на Конституционния съд. Има съгласие да се отвори изцяло нова процедура за избор на нов председател на КЕВР. Разписахме приблизително във времето и съобразявайки се с Правилника за работа на Народното събрание как трябва да изглежда това. Тази процедура може да приключи в оптималния вариант на 12 август. Обсъдихме и вероятността, възможността и необходимостта през това време да работи парламентът. Председателите на парламентарни групи ще разговарят с депутатите си, ще търсят съгласие да се вземе решение в зала за отмяна на ваканцията между 1 и 15 август, за да може да се избере председател на КЕВР, за да не оставим държавата в хаос, да има функциониращ орган, който ще вземе решение за цената на енергоносителите. Той трябва да въведе две тарифи - една за по-ниско потребление и по-бедни хора и една за високото потребление и за онези, които топлят басейните и палатите си. Трябва да определим какво е енергийна бедност, заяви още Нинова.  Стана ясно, че кандидатура не е обсъждана все още. 

По думите й преговорите през това врем продължават така, както са обявени. "Днес всички заявиха, че ще дадат окончателният вариант на програмата. Събота и неделя обобщаваме, в понеделник ще имаме програма. След това продължаваме, както сме ви казали - разговори за структура и персонален състав на Министерски съвет", добави тя.  

На въпрос дали това означава, че БСП ще задържи мандатът до 15 август, Нинова отговори: "Това означава май". 

"Ние като мандатоносител сме изправени пред сериозен избор. От една страна не можем да бъдем причина за хвърляне на държавата в хаос, трябва да проявим държавничество и отговорност да изберем КЕВР. От друга страна не е морално да държим този мандат безкрайно, ако няма да има правителство. Трябва да сме честни с хората да кажем: направихме всичко възможно, не се получава, връщаме мандата - отиваме на избори. Или направихме всичко възможно, имаме правителство - продължаваме по план работата", заяви тя. 

Тя отговори на въпрос дали има 121 гласа за програмата. "На предварителните разговори получихме принципно съгласие", каза лидерът на БСП. 

Всичко за преговорите за съставяне на правителство с третия мандат - четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика