Новият антитерористичен закон - с куп пропуски и дупки според експерти

2264
Новият антитерористичен закон - с куп пропуски и дупки според експерти
Снимка: БГНЕС

Дали се ограничават наши основни свободи с новия антитерористичен закон, който беше одобрен от правителството и влиза в парламента? Този въпрос беше зададен на трима души – на известния правозащитник адвокат Александър Кашъмов, на зам-правосъдния министър Филип Гунев и на бившия главен секретар на МВР Николай Радулов.

В това няма никакво съмнение – че ще се ограничават права на гражданите, подчерта адвокат Александър Кашъмов. Той зададе друг, много важен въпрос – дали тези мерки ще ограничат тероризма и дали те са пропорционални с ограничаването на правата. Кашъмов посочи, че ограничението за достъп до Интернет отпада в новия законопроект, но остават мерки като да не се позволява на задържан да се вижда с близките си.

МО: Военни ще влизат в правомощията на МВР само при непосредствена опасност

Законът за противодействие на тероризма, приет от Министерския съвет днес, е важен акт за повишаване способностите на държавата за ре...

Законът е разработен с участието на службите – на ДАНС, на СОБТ. Ограниченията, които се поставят, няма да засегнат обикновения гражданин в ежедневието му, категоричен беше зам.-правосъдният министър Филип Гунев пред bTV. Той обаче призна, че ако има терористична атака в даден град, целият град може да бъде блокиран и никой да не влиза и излиза. Гунев призна, че предложението за достъпа до интернет е отпаднало, защото няма как да се изпълни!

И по сегашния закон имаше сериозни ограничения, смята Николай Радулов. Той изрази мнение, че новият закон е „лошо сглобен”. Има Национален оперативен щаб, който е пълен с политически фигури и решенията се вземат с 2/3 мнозинство. Това не е оперативен щаб – оперативният щаб се ръководи от един човек и той решава в крайна сметка, смята Радулов, според когото в други закони това не е разписано. Гунев обаче възрази, че има и щаб за конкретна антитерористична операция, където един човек решава какво да се прави.

Няма контрол – само министърът на вътрешните работи решава дали сме под терористична заплаха, подчерта Кашъмов друг дефект. Радулов пък възрази, че имало мерки за предупреждение на заподозрян в тероризъм, а това само би накарало евентуален терорист да избърза с атентат. Гунев каза, че предупреждението се предвижда в случаи, при които български гражданин поддържа контакт със съмнителни или откровено терористични групировки и няма как да бъде задържан за дълъг период от време, защото няма нищо друго, освен контакт. Терористите искат ли разрешение, със собствените си паспорти ли се движат, възрази Радулов. Стотиците чуждестранни бойци пътуват със собствените си паспорти, отговори Гунев.

Александър Кашъмов каза и, че предвид претрупаността на ВАС евентуално обжалване заради приложени по закона мерки ще е факт година и половина по-късно. Трябва да има бърз съдебен контрол, а не последващ. Не е записан принцип за пропорционалност в закона, смята юристът.

Правителството одобри проектозакона за антитероризма, на ход е Парламентът (ВИДЕО)

На днешното си заседание правителството одобри проекта на закон за противодействие на тероризма и предлага на Народното събрание да го ...

Относно полицейските правомощия на армията Гунев уточни, че става въпрос за влизане в сила на правомощията само при извършен терористичен акт. При многоточкова атака армията ще може да участва „под някаква форма”, каза той. Няма разписани условия как точно участва армията – може и танкове да вкарате, опонира Кашъмов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика