Овладяването на всички нива на държавата от БСП и ДПС върви по план

31655
Овладяването на всички нива на държавата от БСП и ДПС върви по план
Снимка: БГНЕС

Смените в държавната администрация не секват. След като по високите етажи на властта не останаха места, които да не бъдат окупирани от избор на управляващите, наред дойдоха и по-ниските етажи на държавната машина. С нови директори са вече Комисията за защита на личните данни, Патентното ведомство, Институтът по метрология, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Изпълнителната агенция "Българска служба по акредитация".

Новият председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е Стефан Цанков. Той смени Ангел Ангелов. Българският институт по метрология също е с нов шеф - Димитър Станков, на мястото на Димка Иванова. За председател на Патентното ведомство на мястото на назначения от ГЕРБ проф. Камен Веселинов е пратена Таня Митова. Новият директор на Изпълнителната агенция "Българска служба за акредитация" е Кръстю Руйнеков. Той сменя Елза Янева. На мястото на Венета Шопова в Комисията за защита на личните данни е предложен Венцислав Караджов, пише в. „Сега”.

Човек на Ковачки оглави „Мини Марица изток”

Най-голямото държавно въгледобивно дружество у нас – „Мини Марица изток” – от днес вече има нов изпълнителен ди...

Дали смените са заради експертизата – ако се съди от реакцията в Комисията за личните данни, спокойно може да се каже, че нещата не изглеждат наред. В акредитационния орган 1/3 от служителите си подадоха оставките заедно с шефката си. Те изпратиха и протестна декларация до парламента, правителството и министерството на икономиката.

От справката, изпратена от пресцентъра на МИЕ, става ясно, че шефът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков е машинен инженер и бивш зам.-кмет на Община Марица. Председателят на Института по метрология Димитър Станков също е инженер и преподавател. Шефката на Патентното ведомство Таня Митова е завършила право в Московския държавен университет, има специализация по международно морско право и дълъг стаж като адвокат. От 2003 до 2011 г. е била общински съветник от БСП в София.

Новият директор на службата по акредитация Кръстю Руйнеков е инженер-химик. В биографията му се твърди, че от 2007 до 2013 г. е бил външен водещ оценител към същата агенция. По информация на досегашния директор Елза Янева той е бил два пъти уволняван оттам - през 2006 г. дисциплинарно, след като 11 пъти са му искани обяснения за неспазване на срокове, а през 2012 г. - поради системно нарушение на Етичния кодекс. По думите на Янева Руйнеков не отговаря на няколко от законовите изисквания за изпълнителен директор, тъй като няма всички необходими квалификации и не владее английски, който е основният работен език на Европейската организация по акредитация. Пак по нейна информация новият шеф не е посочил в декларацията си за конфликт на интереси, че е ръководител на лаборатория, която в момента чака решение за акредитация в оглавяваната от него институция - решение, което ще бъде одобрено от него. Руйнеков не е коментирал.

Положението при Комисията за личните данни не е по-различно. Според досегашния шеф Венета Шопова част от новите членове не отговарят на изискванията на закона. Цанко Цолов няма диплома по право или информатика, Цветелин Софрониев и предложеният за ръководния пост Венцислав Караджов нямат достатъчно специален стаж. Освен това Караджов е съпруг на депутатка от БСП, а изборът му ще бъде осъществен от парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика