Парламентът прие промените в ГПК, даващи повече правомощия на Цацаров

5544
Парламентът прие промените в ГПК, даващи повече правомощия на Цацаров
Снимка: БГНЕС

Със 119 гласа "за" промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) бяха приети от Народното събрание на първо четене. Срещу поправките гласуваха 15 депутати, а 17 се въздържаха от гласуване, предаде БГНЕС.

Промените, касаещи новите правомощия на прокуратурата, вървяха успоредно в два закона - Гражданския процесуален кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс.

Изненадващо, след приемането на промените в ГПК, основният вносител на двете групи промени Цветан Цветанов се качи на трибуната и оттегли промените в НПК.

Приетите промени в ГПК предвиждат прокурорът може да започва производства в интерес на държавата, общините или на граждани, ползващи се от особената закрила на закона. Той ще може да встъпи като страна в образувано производство, когато неговото участие е необходимо за защита на имуществени права и законни интереси на държавата, общините или граждани, ползващи се с особена закрила.

Оттеглените поправки в НПК пък предвиждаха "в изключителни случаи главният прокурор или определен негов заместник може да спре финансова операция или сделка с имущество за срок до 48 часа". Цветанов обяви, че приетите в ГПК промени и след тяхната редакция и окончателно приемане на второ четене ще бъдат достатъчни, за да изпълнят целите на двете групи промени, които бяха предвидени първоначално.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика