Парламентът се готви да отхвърли ветото върху Закона за МВР

12152
Парламентът се готви да отхвърли ветото върху Закона за МВР
Снимка: БГНЕС

Днес Народното събрание ще проведе ново обсъждане на Закона за Министерството на вътрешните работи, приет от парламента на 28 май 2014 г. и върнат с Указ от 9 юни на президента, предаде БГНЕС.

Основният мотив на президента да върне закона е отнемането на правомощието на държавния глава да назначава главния секретар на МВР. Другите мотиви за ветото са липса на яснота за защита на основни права и свободи на гражданите при извършване на оперативно-следствена дейност, предпоставка за отказ от достъп до обществена информация, както и въвеждането на извънщатният сътрудник.

През тази седмица предстои депутатите да гласуват на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на заетостта, както и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

На второ гласуване ще бъде подложен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите, Законопроект за защита на растенията, както и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози.

Предстои да бъде разгледан проект на решение за удължаване срока на действие на Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт.

Точка първа в петък – 20 юни е решение за персонални промени в Министерския съвет. Точка втора е прекратяване на пълномощията на народни представители. Парламентарният контрол е последен в програмата на НС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика