Партиите се надпреварват кой ще обещае повече преди местния вот

1490
Партиите се надпреварват кой ще обещае повече преди местния вот
Снимка: БГНЕС

Eвроизборите току-що приключиха, а партиите веднага се впуснаха в ново наддаване за любовта и гласовете на избирателите. ДПС изненадващо се обяви за сериозен ремонт на ДДС. ГЕРБ и БСП се заеха с партийно саниране, за да вдъхнат повече доверие на членове и симпатизанти. Бойко Борисов вече даде заявки, че това лято ще е щедър и ще раздава бюджетни средства по-лесно от всякога.

Корнелия Нинова върна червените депутати в Народното събрание, за да работят по антикорупционните закони. Подаването и приемането на оставки по върховете на двете големи партии също е част от политическия флирт, който ще става все по-неудържим с наближаването на изборите за кметове и общински съветници наесен, пише в. "Сега".

Само миналата седмица правителството раздаде допълнителни десетки милиони от бюджета - за пътища, за метрото, за църкви, за книжки за училища и детски градини, за стипендии за даровити ученици. През уикенда Бойко Борисов обяви, че вдигането на учителските заплати ще продължи. "За образованието министър Владислав Горанов дава пари, без да се замисля. Това, което сме обещали, го изпълняваме", каза премиерът, който посети гимназия в Стара Загора, реновирана с европари.

Борисов: Ромите масово работят в чуждите компании, които дойдоха в България

Масово ромите започнаха да работят в многото компании, които дойдоха в България. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на път ...

Думите му подсказаха, че е възможно заплатите на учителите да бъдат увеличени още наесен вместо от Нова година. Това ще е хитър тактически изборен ход, който няма да е труден за изпълнение, като се има предвид, че излишъкът в бюджета в момента е към 3 млрд. лева. Няма съмнение, че до местния вот той ще обиколи няколко пъти България, за да прави първи копки и да реже ленти на пътни отсечки, нови заводи и реновирани болници и училища. Този тип агитация определено се оказа успешна - евровотът го показа.

Премиерът вече заговори и за предоставяне на безплатна храна за детските градини. Преди него обаче ДПС вдигна мизата, обещавайки направо безплатни детски градини. Всъщност големият сюрприз дойде преди дни именно от движението. След две години отсъствие депутатът бизнесмен Делян Пеевски се яви в Народното събрание и не само че дойде на работа, но и направи заявка, че партията му ще сваля ставките на ДДС за хляб, книги и лекарства.

Новата визия на движението за данъчната политика е доста странна, като се има предвид, че досега то винаги е било против намаляването на ДДС за определени стоки и услуги. Аргументите са същите, които всички финансови министри без изключение са изтъквали през годините - различните ставки ще затруднят работата на данъчната администрация, ще се увеличат измамите, бюджетните приходи ще паднат, а няма никаква гаранция, че търговците ще свалят цените. Но очевидно ДПС е готово на всякакви лупинги, за да си осигури козове в кампанията за местните избори.

Обяснимо Корнелия Нинова се подразни, че Пеевски се опитва да отнеме инициативата на БСП. Лидерката в оставка заяви, че само социалистите последователно се борят да бъдат намалени данъчните ставки за най-важните стоки като храни, книги и лекарства, и припомни, че при последния законодателен опит на БСП в парламента в тази посока от ДПС са гласували против.

Нинова: Избирателите наказаха всички партии, започва промяна

През последните 2 години БСП не успя да убеди българските граждани, че е по-различна от управляващите от ГЕРБ. Това призна лидерът на л...

Свидни жертви

Основните политически сили вече започнаха да принасят тежки жертви пред олтара на местните избори. Бойко Борисов се раздели с най-верния си човек - Цветан Цветанов, който бе неизменно до него от създаването на ГЕРБ. Лидерът заговори за нарушено доверие между двамата, но е очевидно, че Цветанов бе понижен до редник най-вече защото скандалите около неговите имоти и доходи силно увреждат рейтинга на партията.

За да покаже, че е непоколебим борец срещу корупцията, Борисов съобщи, че създава вътрешен контролен орган, ГЕРБ, който ще приема оплаквания и ще разследва всеки сигнал за подкуп и злоупотреба с власт. Затягането на партийните редици ще продължи с конгрес, насочен за началото на юли.

В БСП също ще пробват партийно укрепване. След като на евроизборите червените отново останаха втора политическа сила, Корнелия Нинова хвърли оставка, реши да поиска своеобразен вот на доверие и обяви, че ще се кандидатира отново за лидер - но по новия устав, който предвижда всички членове на БСП да участват в избора. Не е сигурно, че играта на вътрешнопартийна демокрация ще помири воюващите лобита в столетницата. Но лозунгите за борба с корупцията и с бедността са гарантирани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика