Пенсионерите ще получават по 60 лв. бонус от януари, ще има и енергийни помощи

15096
Пенсионерите ще получават по 60 лв. бонус от януари, ще има и енергийни помощи
Снимка: iStock

Народното събрание разпредели събраните допълнителни приходи от 1.2 млрд. лева в бюджета за добавки за пенсионерите през следващата година и допълнителна помощ заради високите цени на електроенергията.

Предложението на Министерски съвет е 750 млн. лева да бъдат използвани за COVID добавки за пенсиoнeрите, а 450 млн. лева да бъдат отделени за допълнителна помощ за бизнеса заради тока.

Добавката на пенсионерите ще е по 60 лв. от 1 януари до юни 2022 г. включително. Така минималните пенсии стават 430 лв. (370 лв. от 25 декември + добавка от 60 лева) и пенсионерите няма да получават по-малко, отколкото понастоящем (300 лв. минимална пенсия + 120 лв. добавка за октомври, ноември и декември).

С решението си Народното събрание одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на енергетиката за 2021 г. в размер до 450 млн. лв. за компенсация за високите цени на електрическата енергия и природния газ за крайните небитови потребители за първото тримесечие на 2022 г.

Това е нов подход, след като разпределянето на приходите през последните години на кабинета "Борисов" традиционно се правеше с постановления на Министерския съвет в края на декември. Така бяха раздавани и сумите за строежа на автомагистрала "Хемус", които през последните месеци са обект на разследване от МВР и прокуратурата.

Дебатът

На комисия: Хем пари, хем по закон - как ще има по 60 лв. за пенсионерите и енергийни помощи

Как точно ще бъдат отпуснати по 60 лв. допълнително за всеки пенсионер и как ще бъдат обезпечени помощите заради високата борсова цена ...

Разискванията в зала започнаха с искане на ГЕРБ-СДС да бъде извикан вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. След кратка почивка той се яви пред депутатите.

"Както знаете, тази година имаше допълнителни приходи, които бяха преразпределени – 2.5 млрд. лева. В момента има още допълнителни приходи, които са поне в 1.2 млрд. лева. Ако това решение не се приеме, тези приходи ще отидат за намаляване на дефицита. Ние не искаме нито един пенсионер да остане под линията на бедност", каза министърът.

Той изтъкна, че по време на предишния парламент минималната пенсия се е вдигнала на 370 лв. Коефициентът за стаж се е вдигнал на 1.35. Максималната се е вдигнала на 1500 лв. "По силата на вече приетото законодателство имаме актуализация на пенсиите и преизчисляване, което влиза в сила от 1 януари", каза още той.

По думите му КЕВР са изразили готовност да бъдат направени промени в наредби, но за съжаление 3 месеца по-късно още не са направени съответните промени. "Моят призив към Народното събрание е в максимални кратки срокове да бъде избран състав на КЕВР, за да може правителството да има партньор, с който да работи. Уверих ви, че ще има достатъчно фискално пространство в бюджета. Няма да се наруши стабилността на финансовата система в България", подчерта Василев.

От парламентарната трибуна финансовият министър каза още, че очакванията са през февруари да има нов одобрен бюджет.

Измислиха как да продължат добавката към пенсиите

Добавката към пенсиите да е 60 лева от 1 януари и тя да се получава през първите 6 месеца на 2022 г. Това предложение обявиха на брифи...

Относно обявената от премиера Кирил Петков днес програма за финансово стимулиране за пенсионери, които са ваксинирани или се ваксинират, Василев заяви:

"Финансовият ресурс за програмата, която премиерът Кирил Петков обяви го има в бюджета и в момента тези пари се активират."

Хасан Адемов от ДПС от своя страна беше категоричен, че парламентарната на движението група ще подкрепи този проект за решение.

"Става дума за чужди пари – това са пари, които се трансферират. Те трябва да бъдат събрани в набирателна сметка, която ще акумулира до 450 млн. в съответните институции. Това е направено, защото в Закона за публичните финанси се позволява тази финансова процедура. Иначе легитимният начин е съвършено различен – това трябва да минава през бюджета на държавата. Преди малко министърът на финансите каза, че от 25 декември минималната пенсия става 370 лв. Допълнителната COVID мярка от 120 лв. беше извън това, което е казано в законодателството. Оттам нататък – всички пенсии от 25 декември се актуализират, а не преизчисляват. Преизчисляването се прави на базата на нов осигурителен доход. Увеличаването на размера на пенсиите ще мине през осигурителния принос. Ние от ДПС години наред сме предлагали тази мярка. За голямо съжаление дотук не беше приет", каза народният представител. 

Любомир Каримански от "Има такъв народ" пък допълни, че механизмът за разпределяне на средствата не е бил обсъждан в Комисията по бюджет и финанси. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика