Полицаите протестират срещу президентското вето върху Закона за МВР

26586
Полицаите протестират срещу президентското вето върху Закона за МВР
Снимка: Actualno.com/Петър Чернев

Синдикалната федерация на служителите в МВР посреща с огорчение президентското вето върху Закона за Министерството на вътрешните работи, приет на 28 май 2014 г. Това се казва в официалната позиция на синдиката, изпратена до медиите.

"Не желаем по никакъв начин да поставяме под съмнение конституционното право на Президента на Република България да върне Закона за ново обсъждане в Народното събрание. В същото време сме длъжни да изразим несъгласието и протеста си срещу някои от мотивите за това, както и изненадата си от почти пълното неглижиране на проблемите, създавани от действащия Закон за Министерството на вътрешните работи години наред", подчертават от Синдикалната федерация на служителите в МВР .

От организацията уточняват, че в качеството си на служители в деполитизирана държавна структура нито имат право, нито пък най-малкото желание да се включват в политически дебат по въпроси, които не засягат социалните и професионалните им права. "В същото време не можем да не припомним на Президента на Република България, на депутатите в 42-то Народно събрание и на българската общественост някои проблеми, които остават скрити зад фойерверките на този политически дебат", заявяват от синдиката и припомнят, че действащият Закон за МВР е създал такъв хаос в разпределението и отчитането на работното време на служителите, който не е могъл да бъде преодолян с издаването и изменението на подзаконови актове през последните пет години.

В позицията си синдикалната организация обяснява, че действащият Закон за МВР не регулира заплащането на нощния труд и не предвижда ограничение на извънредния труд, с което практически узаконява ангарията. Те уточняват, че за тези алармират от години всевъзможни български и европейски институции и допълват, че с редица свои становища Омбудсманът на Република България също потвърждава констатациите им по посочените проблеми.

"Припомняме, че заради тези проблеми България е обект на наблюдение по програмата EU PILOT и че през 2012 година българското правителство е поело ангажимент пред Европейската комисия тези проблеми да бъдат регулирани в съответствие с европейското законодателство до юли 2013 г.", заявяват още от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Според тях спечелените от техни колеги съдебни спорове вече са хиляди, а лихвите по присъдените обезщетения, както и съдебните разходи са за сметка на българските граждани. Дори и в момента заведените дела от подобно естество само от членове на СФСМВР са над 150.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика