ПП сезира ДАНС за бездействия на "Булгаргаз" по дълга на ТЕЦ Варна от над 37 милиона лева

5549
ПП сезира ДАНС за бездействия на "Булгаргаз" по дълга на ТЕЦ Варна от над 37 милиона лева
Снимка: БГНЕС

Продължаваме промяната“ подаде сигнал в ДАНС за възможно престъпно деяние срещу енергийната и съответно националната сигурност на Българя, съобщиха от пресцентъра на партията.

В периода януари – април 2022 г., по договора на обществения газов доставчик „Булгаргаз“ с ТЕЦ Варна за доставка на природен газ, подписан по време на управлението на ГЕРБ, ТЕЦ Варна не плаща доставените количества на стойност над 37 милиона лева.

Илиян Василев: Президентът е накарал "Булгаргаз" да не бърза да осъди ТЕЦ-а на Доган

Президентът Румен Радев е казал на ръководството на "Булгаргаз" да не бърза с това да осъди ТЕЦ Варна. Защо - за да може Ахмед Доган да...

Припомняме, че „Булгаргаз“ е структуроопределящо предприятие за енергетиката на страната, а ТЕЦ Варна дълги години беше сред производствените обекти, на които държавата възлага функции като „студен резерв“ или на производство на електроеенергия за балансиране на системата. По време на управлението на ГЕРБ държавата предостави на почетния председател на ДПС Ахмед Доган кея и съоръженията на пристанището в ТЕЦ Варна за безвъзмездно ползване до 2054 г. При встъпване в длъжност на редовното правителство задълженията на ТЕЦ Варна вече бяха достигнали над 30 млн.лева, трупани с години, подчертават от бившата управляваща партия.

ОЩЕ: Енергийният министър: Вярвам, че ще спечелим делото срещу ТЕЦ-а на Доган, обяви енергийният министър

Ръководството на „Булгаргаз“, назначено от кабината „Петков“, предприе правни действия срещу длъжника, като съдът допусна всички представени писмени доказателства. Процесът обаче е стопиран от следващото ръководство на „Булгаргаз“, назначено от служебното министерство на енергетиката. За проблемите неведнъж алармират и други организации и медии.

В сигнала към ДАНС „Продължаваме промяната“ алармира за драстична промяна в поведението на „Булгаргаз“ в съдебния процес. Първо, дружеството не се възползва от възможността, дадена от съда, да иска неприсъствено решение. Второ, не изпраща и процесуален представител, с което пропуска възможността да направи последни доказателствени искания във връзка с доклада. Трето, настоящият директор на „Булгаргаз“ Деница Златева подава молба да не бъде даван ход делото. Няма данни и за поискано обезпечение на иска, което поставя в риск събираемостта на дължимите вземания.

С бездействията си дружеството се лишава от възможност за бързо осъждане на ТЕЦ Варна и набавяне на значителни средства в „Булгаргаз“, липсата на които и министър Росен Христов, и изпълнителният директор Деница Златева, са подчертавали многократно.

Как да си купим ТЕЦ… Варна? Разкрития на Антикорупциония фонд (ВИДЕО)

След като Антикорупционен фонд разкриха множество нарушения във връзка с удълбочаването на варненското езеро, въпросите станаха повеч...

ОЩЕ: АКФ пита министър: Защо държавата не иска да спечели лесно делото срещу ТЕЦ-а на Доган?

Бездействията означават, че делото ще се гледа по общия ред, ще може да бъде обжалвано от страните и да се проточи в продължение на години, през които „Булгаргаз“ няма да има достъп до дължимите около 40 милиона лева.

Считаме, че със своето бездействие настоящият изпълнителен директор на дружеството потенциално е нанесъл вреди на националния интерес, евентуално в полза на ТЕЦ Варна, както и че има основание да се извърши проверка от ДАНС, казват от ПП.

Actualno.com припомня, че държавното дружество „Булгаргаз“ води дело срещу ТЕЦ „Варна“, която е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Компанията търси 40 милиона лева, които топлоцентралата ѝ дължи. По думите на шефа на държавната компания Деница Златева има фирми, които имат забавяния на дължимите плащания.

"Имаме длъжници, които съдим, като ТЕЦ „Варна“ и други, малки компании. Отстояваме финансовите си интереси и когато видим, че има по-дълго просрочие, завеждаме дела. С ТЕЦ „Варна“ имаме заведено дело за задължения, които ни дължат – към 40 милиона“, каза Златева в началото на 2023 година.

ГЕРБ проверяват кампанията на ПП за мръсни криптопари

Имаме съмнения, че свързани с "Nexo" хора са финансирали кампанията на „продължаваме промяната“. Това каза депутатът от ГЕР...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика