Предателство ли е комисията "Турски поток" към избирателите на ПП-ДБ? Говори Христо Иванов (ВИДЕО)

2389

Комисията "Турски поток", която парламентът сформира на среднощно заседание на 3 срещу 4 април, е била част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за провалената ротация.

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в Студио Actualno днес, като посочи, че ГЕРБ също са били "за".

Още: "Турски поток" в България: Слепи служби, нарушени закони и унищожена археология (ВИДЕО)

ГЕРБ са били съгласни

На въпрос защо комисията се сформира, след като се провалиха преговорите и не е ли това предателство към избирателите на ПП-ДБ, г-н Иванов отвърна: "В рамките на преговорите обсъждахме с колегите от ГЕРБ, че е и в техен интерес да има такава комисия. Те също така твърдяха. Считахме, че в резултат от преговорите ще има такава комисия, която да изясни всички въпроси, които стоят. След като преговорите се разпаднаха, ни се наложи да предложим самостоятелно тази комисия".

Гледайте цялото ни интервю с Христо Иванов тук.

Снимка: Actualno.com

Скандалът - обяснен накратко

Наскоро българската онлайн общност от експерти BG Elves разкри как управлението на Борисов е помогнало на руския диктатор Владимир Путин да заобиколи Украйна с нов по онова време проект – "Турски поток". Той бе изграден през територията на Турция и замени стария „Южен поток“, пренасящ руски газ към Европа през Украйна. Явно това е част от добре подготвяния план на Путин за пълномащабна инвазия в украинската страна, която се случи през февруари 2022 г.

Още: Пътната карта на "Газпром" за "Турски поток" през България: Пълна хронология

BG Elves показаха „изчезналата“ от години пътна карта „за развитие на българската газопреносна инфраструктура“, подписана в Русия през 2017 г. от тогавашния енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова и от директора на „Газпром“ Алексей Милер. Изграждането на инфраструктурата в България струва около 3 милиарда лева, които се плащат на изпълнителя чрез приходите от транзитни такси на газ към Сърбия и Унгария. Стана ясно, че България се e отказала от транзитни такси за преминаващия природен газ по тръбата за период от 10 години, за да покрие разходите по строежа на руския проект.

Още: Енергийното министерство не се нае да потвърди истинска ли е пътната карта за "Турски поток"

Пълната хронология на скандала, която бе допълнена и развита от редица медии като BIRD, „Биволъ“, „Булевард България“ и др., показва, че България дори е нарушавала собственото си законодателство заради реализацията на „Турски поток“. Документи, изтекли от пощата на съветника на Путин Александър Бабаков, сочат, че Кремъл заобикаля „прозрачните“ обществени поръчки чрез скрити преговори на правителствено ниво – именно те предопределят изхода от всички процедури.

Според "Биволъ" през 2018 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е нарушила европейското законодателство, с цел да представи транзитния газопровод на “Газпром” за разширяване на вътрешната газопреносна мрежа.

Пред Actualno.com бившият ни посланик в Русия Илиян Василев разкри още детайли: Консултирали сме Русия как да не плаща неустойки за “Турски поток“: Илиян Василев в “Отговорите“ (ВИДЕО).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика