Председателят на движение "Русофили" е обвинен в шпионаж (ВИДЕО)

12073
Председателят на движение "Русофили" е обвинен в шпионаж (ВИДЕО)

Председателят на "Русофили" и бивш издател на в. "Дума" Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на Руския институт за стратегически изследвания, ръководен от бившия генерал Леонид Решитников до началото на 2017 година, както и руската организация "Общество Двуглав орел", която Решетников ръководи сега. На Решетников, чието име нашумя заради срещата му с председателя на БСП Корнелия Нинова в Русия и разговора за кандидатурата за президент Румен Радев, е забранено да влиза на българска територия за 10 години!

На пресконференция в МВР, главният прокурор Сотир Цацаров, в компанията на зам.-главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Младен Маринов, обяви, че на Малинов е повдигнато обвинение по чл. 105 от Наказателния кодекс - за шпионаж. Наказанието е от 5 до 15 години затвор, но интересен аспект е, че в текста пише и следното: "Деецът не се наказва, ако доброволно се разкрие пред органите на властта". Малинов обаче е с мярка "Подписка", с гаранция 50 000 лева, а досъдебното производство се води от Специализираната прокуратура.

Освен шпионаж, Цацаров оповести, че има и схема за пране на пари, включително финансиране на дейности, които са се организирали с цел дестабилизация на България.

При вчерашните обиски - 11, в София, Перник и Брезник, властите са намерили изготвена от Малинов докладна записка на руски език, озаглавена "Необходимата геополитическа преориентация на България", наричана "Проект България". В нея пишело, че било необходимо България да се преориентира към Русия и "на основата на православието". А като основни направления - общо пет -  как да стане това преориентиране, са посочени дейност на неправителствения сектор, създаване на сайт (информационна агенция), създаване на телевизионен канал и създаване на партия, с която да се натрупа "значителна електорална сила".

Иван Гешев заяви, че Малинов е писал в докладната, че за създаване на медийно влияние било необходимо осигуряване на сериозно финансиране - "за придобиване на компанията Vivacom чрез съдействието на (руската) банка ВТБ". ВТБ беше миноритарен акционер в КТБ, а българското звено "ВТБ Капитал" се води от бившия финансов министър Милен Велчев. По думите на зам.-главния прокурор, според Малинов Vivacom трябвало да бъде купена и поставена под чужд контрол. Припомняме, че ВТБ беше инициатор на търга, с който Vivacom премина в ръцете на Спас Русев и заради който друг руски олигарх - Дмитрий Косарев, води редица дела, включително в чужбина. Претенциите на Косарев да има дело по същество във Великобритания бяха отхвърлени от Висшия съд на Англия.

Връзка "Цветан Василев"

Гешев посочи, че схемата се е развивала през банкера Цветан Василев, още когато ръководеше КТБ. Той трябвало "да влезе" в играта с безвъзмездно прехвърляне на активи на стойност по-голяма 0,5 млрд. евро, а връзката била през руския олигарх Константин Малофеев, който е свързван с белгиеца Пиер Луврие - човекът, поискал да купи за 1 евро няколко от предприятията в империята на Василев, включително Vivacom. Малофеев е свързван с руския президент Владимир Путин, а връзката с него е осигурена от Решетников, според обвинението. Руският олигарх трябвало да получи въпросните активи.

От януари до март 2015 година била постигната договореност с Цветан Василев да прехвърли в руски ръце следните активи - Vivacom, военните предприятия "Дунарит" и "Авионамс", както и телевизионната група на ТВ7. Всички тези активи в никакъв случай не трябвало да попадат в ръцете на българската държава, пишело в докладната записка на Малинов. Гешев твърди, че Малинов писал в докладната записка, че "ние придобихме контрола" и тогава прокуратурата влязла в ТВ7, което попречило на Малинов и плащащите му да задържат контрола (бел. ред. - абсурдни щрихи от паметната операция си припомнете ТУК), защото държавата реагирала бързо и не позволила "регистрацията на новия собственик с проруски профил". СЕМ пък отказал нов телевизионен лиценз.

Зам.-главният прокурор заяви и, че Малинов описал схема за придобиване на "Дунарит" от "Емко". Сагата с тази сделка стигна своя пик преди две години, а през тази година се стигна дотам британски агенти да дойдат в България, за да проверяват дали руски агенти не са опитали да отровят собственика на "Емко" Емилиян Гебрев. Междувременно обаче излезе версия, че българските власти нарочно са замазали разследването за отравянето на Гебрев - припомнете си в този материал!

Имало данни, че Константин Малофеев, Цветан Василев и Николай Малинов се срещали многократно, на руска територия. За три години имало повече от 30 пътувания на Малинов в Русия.

"За мен единствената разделителна линия в българското общество следва да е дали обичаш страната си или не. Ние обичаме родината си България, защитаваме българския национален интерес и спазваме българските закони", завърши Гешев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com